Jak zní ženské slzy

22. září 2010

O titul nejlepší Rozhlasová hra vzniklá v letech 2006 - 2008 se utkává třicet inscenací. Mezi nimi "Na věky" Magdaleny Frydrychové a "Niekur" Kateřiny Rudčenkové. Obě díla mladých autorek patří mezi favority soutěžní kategorie.

Proto byla porotou vybrána k úternímu veřejnému poslechu pod názvem Ženské slzy. Frydrychové "Na věky" je hrou o manipulaci a vydírání, k němuž se mnozí sníží, jakmile je jim dána příležitost. Rudčenková napsala hru o vztahu dvou intelektuálů, kteří se setkávají na grantovém pobytu pro umělce v Německu. Součástí poslechů byla beseda, kterou moderoval Aleš Vrzák.

Komentáře zahájil porotce Rudolf Matys, který poukázal na nesmírnou odlišnost her. Dílo Frydrychové plné symbolů, znaků a náznaků přirovnal k dnes již zapomínanému odkazu rozhlasové tvorby z let šedesátých. U Rudčenkové nalezl odkaz k dnešnímu kultu deníkové literatury, autobiografičnost až na hranici exhibicionismu. Přes různé připomínky se všichni přítomní shodli na názoru, že obě hry mají schopnost nalézt si své posluchače.

Poslechový seminář bude ještě pokračovat ve středu.

autor: bmo
Spustit audio

Naši partneři