Jan Spálený

22. listopad 2023

4. 12. 1942

Hudebník a skladatel

Do Síně slávy Českého rozhlasu uveden v roce 2014

Vystudoval hru na tubu Pražské konzervatoři. Prošel skupinami hrajícími nejrůznější jazzové žánry a formy, rock, beat i pop. S bratrem Petrem slavili na přelomu šedesátých a sedmdesátých let úspěchy s kapelou Apollobeat, posléze hostoval v dalších kapelách nejrůznějších hudebních zaměření, věnoval se i vážné hudbě. V roce 1984 vytvořil projekt ASPM – Amatérské sdružení profesionálních muzikantů, původně trio, posléze početnější sestavu hrající hudbu na pomezí folku, jazzu a blues. Dvě alba této kapely získala cenu Akademie populární hudby Anděl. Byl hudebním režisérem, pracoval v České televizi, v Supraphonu.

Vztah Jana Spáleného k Českému rozhlasu má několik podob. Samozřejmá je přítomnost jeho skladeb, instrumentací, textů, hry a zpěvu v rozhlasových hudebních pořadech. Méně samozřejmé, o to ale cennější bylo jeho angažmá jako hudebního dramaturga stanice Praha. V této pozici formoval „hudební tvář“ druhé nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu. Posluchači si jej ale nejčastěji a nejsilněji spojovali s pořadem Černobílá mozaika, který ve večerních hodinách přinášel neoposlouchanou hudbu tzv. menšinových žánrů a autorské promluvy Jana Spáleného. Původně to byl celonoční formát pro soukromou rozhlasovou stanici, do Českého rozhlasu (nejprve na Radiožurnál, posléze na stanici Praha) si jej autor přinesl v hodinové stopáži. Tento formát, v němž autor je zároveň interpretem a hudebním dramaturgem, je mimořádně náročný, ale pokud se povede, provází jej přízeň posluchačů. To se v případě Černobílé mozaiky podařilo. Stala se s více než sedmi sty díly na mnoho let nedílnou součástí rozhlasového programu a měla věrné publikum. Právem byla oceněna v rozhlasové soutěži Prix Bohemia Radio.

Jan Spálený má zásluhu na kultivovaném a citlivém rozšiřování hudebních obzorů nejširších vrstev rozhlasových posluchačů.

autor: Milan Pokorný
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři