Jubilejní 40. ročník festivalu Prix Bohemia Radio odstartoval

13. říjen 2024

V Olomouci dnes začal mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jehož pořadatelem je Český rozhlas. Od neděle 13. října do čtvrtka 17. října 2024 nabízí soutěžní přehlídka to nejlepší z rozhlasové tvorby za uplynulý rok. Během poslechových dní se rozhodne o vítězích v rámci kategorií Dokument, Reportáž, Drama a Podcast. Po celou dobu festivalu je pro návštěvníky opět připraven bohatý kulturní program.

Letošní jubilejní ročník představí v pondělí šest finálových příspěvků soutěžní kategorie Dokument, v úterý čtrnáct děl sekce Reportáž, ve středu pět rozhlasových ukázek kategorie Drama a ve čtvrtek deset děl z nejnovější sekce Podcast. V rámci této kategorie bude letos poprvé udělena i Cena posluchačů.

„Srdečně všechny zvu na jubilejní 40. ročník festivalu Prix Bohemia Radio. Věřím, že letos nás čeká spousta kvalitních soutěžních příspěvků, které si budou moci návštěvníci poslechnout, a těším se na mimořádně nabitý doprovodný program plný zajímavých akcí. Soutěžícím přeji hodně štěstí a všem návštěvníkům ať zažijí skvělou atmosféru festivalu v historickém městě Olomouci,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Slavnostní zahájení 40. ročníku Prix Bohemia Radio se uskuteční v pondělí v Domu u parku. V průběhu večera generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral přizve do Síně slávy další výraznou osobnost rozhlasové historie a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka udělí Cenu Thálie herci Vladimíru Javorskému za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. Slavnostní zahájení festivalu odvysílají stanice Český rozhlas Dvojka a Český rozhlas Olomouc.

Vedle veřejných poslechů finálových soutěžních příspěvků je pro návštěvníky připraven pestrý doprovodný program. V pondělí proběhne veřejné natáčení podcastu Na Východ!, na které naváže diskuze s tvůrci Josefem Pazderkou a Ondřejem Soukupem.

Další festivalový den se milovníci divadla mohou těšit na představení Ošklivec v Moravském divadle Olomouc. Inscenaci pražského Činoherního klubu bude předcházet vernisáž výstavy Neviditelný herec století, která potrvá až do konce listopadu.

Středeční festivalový program zpestří zábavná road show Aleše Cibulky Rozhlas jede za Vámi konající se nedaleko Olomouce, v městském kulturním centru ve Šternberku. Večerní show se zúčastní známé tváře v podání Igora Bareše nebo Dalibora Gondíka, a mimo jiné také generální ředitel ČRo René Zavoral. Kromě toho se bude večer v Jazz Tibet Clubu konat populární akce Podcast Session, kde se již tradičně představí trendy a novinky ze světa podcastů v interaktivní show s návštěvníky. Na akci vystoupí tvůrci z podcastů Buchty čtou, Čelisti nebo Rozluštěné záhady.

Doprovodný program festivalu zakončí zábavný rozhlasový pořad Humoriáda na cestách s Naďou Konvalinkovou, Uršulou Klukovou a Josefem Fouskem. Celý festival pak uzavře slavnostní zakončení, na kterém odborná porota vyhlásí tři nejlepší příspěvky v každé kategorii. Program slavnostního večera odvysílají stanice Český rozhlas Vltava a Český rozhlas Olomouc.

autor: bbu
Spustit audio