Královská disciplína

21. květen 2015

Jako každoročně se v jedné ze soutěžních kategorií utkávají o přízeň poroty rozhlasové hry. Za období 2010-11 se jich na festival přihlásilo celkem 35. Jsou mezi nimi původní projekty, adaptace, dramatizace i hry pro děti a mládež.

Vybrané čtyři inscenace byly představeny v průběhu prvního festivalového dne. První dvě, Koule a Učitel malby, vznikly v rámci cyklu Vinohradská dvanáctka, který v roce 2010 připravila Literárně-dramatická redakce Českého rozhlasu 3 – Vltava ve spolupráci s Producentským centrem a literární redakcí Českého rozhlasu v Brně. Snahou tohoto projektu je podpořit tvorbu původních kvalitních rozhlasových her.

A netradiční a někdy i trochu kontroverzní hry dramaturga, scenáristy a režiséra Petra Kolečka jsou zárukou kvality a diváckého úspěchu. Při realizaci rozhlasové hry Učitel malby pracoval režisér Dimitrij Dudík se zvuky a hudbou záměrně úsporně a minimalisticky. O to více vynikl příběh, dramatické postavy a herecký výkon jedinečného Jana Hartla v hlavní roli zkrachovalého malíře a alkoholika.

O hře Koule Davida Drábka bylo napsáno a řečeno mnohé. Slavná atletka v rozhlasovém studiu rekapituluje svůj dosavadní život. Byl plný komických, trapných, ale i bolestných zkušeností a protikladů. Místy šokující inscenace režiséra Aleše Vrzáka není jen komedií, ale i hořkým poukázáním na praktiky přípravy profesionálních sportovců v letech nedávno minulých.

Úterní odpoledne bylo vyhrazeno rozhlasové hře Nevděčné děti Daniely Fischerové.
Hrdiny tohoto příběhu dostihne vlastní minulost. Autorka pracuje s nápadem časové smyčky, kdy ke stárnoucím hlavním hrdinům přijdou na návštěvu jejich skutečné 20leté protějšky. Povědět sobě samým, byť o půlstoletí mladším, jak v životě naložili s ideály a nadějemi svého mládí, je těžší, než se zdálo. Inscenaci režírovala Hana Kofránková.

Posledním představeným rozhlasovým příběhem byla Dobrodružství lišky Bystroušky. Hra vznikla na Dvojce Českého rozhlasu. Podle předlohy Rudolfa Těsnohlídka připravila scénář Anna Jurásková, Jiří Chalupa je autorem textů písní. Dvoudílné pohádkové zpracování příběhů o malé mazané lištičce režíroval Jaroslav Kodeš.

Zítra nabízí seminář Rozhlasová hra 2010-11 k poslechu další čtyři inscenace. Program najdete zde.
A pak už nezbývá než si počkat na rozhodnutí poroty II. soutěžní kategorie a čtvrteční vyhlášení letošních vítězných rozhlasových her.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři