Která dramata získají cenu Prix Bohemia Radio? Rozhodne pětice odborníků

7. březen 2019

Dramaturgyně, režisér, hudebník, spisovatel i herečka. O tom, která z přihlášených dramat si odnesou ocenění Prix Bohemia Radio, rozhodne odborná porota složená z pěti odborníků.

O osudu přihlášených dramat tak rozhodne například dramaturgyně pražského nezávislého Divadla LETÍ Marie Špalová. Specializuje se na uvádění současné dramatiky a věnuje se také rezidenčnímu programu pro dramatiky, v rámci něhož pomáhala vyvíjet např. texty Zpověď masochisty nebo Olga (Horrory z Hrádečku), který získal titul Nejlepší poprvé uvedená česká hra roku 2016. Jako dramaturgyně je podepsaná pod koprodukční inscenací s Divadlem Na zábradlí s názvem Nebe nepřijímá. Mimo své domovské divadlo spolupracuje především s režisérem Mariánem Amslerem a režisérkami Martinou Schlegelovou a Natálií Deákovou. Jako dramaturgyně hostovala například v brněnském HaDivadle, ve Slovenském národním divadle, v Divadle Andreja Bagara v Nitře, v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, v Západočeském divadle Cheb, v Divadel Josefa Kajetána Tyla a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Pravidelně spolupracuje i s Českým rozhlasem. Inscenace hry Felicie Zeller Rozhovory s astronauty v režii Natálie Deákové získala 2. místo v rozhlasové soutěži Prix Bohemia Radio a byla nominovaná na Prix Europa.

V odborné porotě zasedne také docent na Katedře hudebního zvuku HAMU a vedoucí Zvukového studia HAMU Ondřej Urban. Ve své profesi se zabývá zvukovou a hudební režií nahrávek pro CD, film, divadlo, ale i dalších zvukových forem, mezi které patří například zvuková koláž, znělka, rozhlasový spot a další. Je ale také tvůrcem mnoha nahrávek, které čítají přes 50 titulů na CD z oblasti hudby vážné i populární. Ve své vlastní tvorbě se zabývá převážně kompozicí hudby elektronické nebo elektroakustické, a to jak autonomní, tak užité. Věnuje se hře a improvizaci na klavír a varhany. Od roku 2000 působil nejprve jako externí pedagog oboru zvuková tvorba a zároveň jako vědecký pracovník v oboru hudební akustiky na HAMU.

O vítězích 35. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet jedna členů poroty. V dokumentární, dramatické a reportážní kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí. O vítězích v kategorii Multimédia rozhodne osobností šest.

Porota před konáním festivalu provede z přihlášených děl předvýběr, které pošle do finálového boje. Vítězové vzejdou z tajného hlasování po vyslechnutí soutěžních pořadů.

Rozhlasový a divadelní dramaturg, režisér a autor v jedné osobě. To je v pořadí třetí porotce Ján Šimko ze Slovenska. Vystudoval psychologii, divadelní vědu a estetiku. Působí jako dramaturg rozhlasových her v RTVS a jako pedagog na Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Od roku 2004 je též členem dramaturgické rady Mezinárodního festivalu Divadelná Nitra. V posledním období pro rozhlas režijně nastudoval rozhlasovou adaptaci hry Pavla Országa Hviezdoslava Otčim, dramatizaci románu Petra Macsovszkého Tantalópolis, dramaturgicky připravil tituly jako Dobrú noc a sladké sny Lenky Čepkové, koprodukční projekt Rádia Ivo a Divadlo Gasparego 100 let naživo nebo původní hru Davida Zábranského A ten táta Masaryk.

Umělec, spisovatel, hudební producent a také čtvrtý porotce Dmitri Plax se narodil v roce 1970 v běloruském Minsku. Od poloviny devadesátých let žije a pracuje ve Stockholmu ve Švédsku. Profesně se věnuje problematice lidského vnímání, posledních deset let především v oblasti zvukového představení. Pracuje jako dramaturg, režisér a producent v Oddělení dramatu švédského vysílatele Sveriges Radio.

Nejlepší evropská hra nebo Novinářská křepelka. Porotci v kategorii Reportáž se pyšní řadou ocenění

Festivalová porota hodnotí soutěžní dokumenty na festivalu Prix Bohemia Radio

O vítězích reportážních příspěvků v soutěži Prix Bohemia Radio bude rozhodovat pětice porotců. V odborné porotě zasednou odborníci se zkušenostmi z tuzemské i zahraniční rozhlasové scény.

Řady zahraničních porotců doplní režisérka, dramaturgyně a herečka Soila Valkama. Jako s herečkou se Soilou mohli diváci setkat ve Finském národním divadle, v městském divadle v Turku, televizi či v rozhlase, naproti tomu v roli režisérky zase v městském divadle v Lahti. Na Univerzitě Birzeit na Západním břehu vyučovala v roce 1998 rozhlasovou režii, herectví a dramaturgii, o rok později začíná pracovat jako režisérka, dramaturgyně a producentka na rozvoji programu pro finského veřejnoprávního vysílatele YLE. Se svými dramaty získala cenu na Prix Europa v roce 2010 a Prix Marulić v roce 2014. O rok dříve zvítězila na Prix Marulić v kategorii Dokument.

autor: nwe
Spustit audio