Literatura v rozhlase

24. září 2010

Sdružení pro rozhlasovou tvorbu uspořádalo 5. října v Poděbradském zámku již tradiční seminář. Úterní dopoledne zaměřené na literaturu v rozhlase svým účastníkům z řad rozhlasových pracovníků, studentů a odborné veřejnosti nabídlo jak prostor pro diskusi, tak i cenné informace v podání pěti přednášejících.

Program svou přítomností podpořil i generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík a ředitel festivalu Prix Bohemia Radio Josef Havel. Sympatie posluchačů získal režisér Aleš Vrzák svým pestrým vystoupením, které proložil několika zvukovými ukázkami. Tou nejzajímavější byla část nového rozhlasového zpracování populární knihy J. R. R. Tolkiena Pán prstenů z dílny slovenských kolegů. Především mladší posluchače zarmoutilo, že Slovenský rozhlas je jediným vlastníkem práv, a proto se na vlnách ČRo Frodovy cesty nedočkáme.

Přestože Vrzák bezesporu zaujal, tak se nejvýraznější personou celé akce stal jeho režisérský kolega Miroslav Buriánek. Extrovertní projev a kontroverzní názory podpořené mnoha úryvky vlastní práce rozpumpovaly již trochu znavené posluchačstvo. To na samý závěr semináře rozpoutalo vášnivou diskusi o pravdivosti lidského vnímání a jím vysloveném axiomu "smysly nelžou".


Barbora Machková, Kristýna Pivodová
elévky

Spustit audio

Naši partneři