Na slovíčko, pane předsedo...

24. září 2010

Prix Bohemia Radio 2004 v soutěžní kategorii REGIONÁLNÍ/LOKÁLNÍ TÉMA do jisté míry navazuje na loňskou REPORTÁŽ. Ze dvou pětin stejná porota bude ale tentokrát hodnotit příspěvky bez žánrového vymezení, pouze jejich délka opět nesměla překročit 10 minut (u série 15 minut). Hlavní záměr vyhlašovatele je zřejmý - motivovat k účasti především rozhlasové žurnalisty z regionálních redakcí, i když pravidla soutěže nevylučovala ani tvůrce z "pražských" celoplošek.

Také žánrové vymezení chybí u této kategorie zcela záměrně. Nechtěli jsme vyřazovat příspěvky pouze proto, že nesplňují požadavky na stylovou čistotu. V tomto smyslu ostatně musela uvolnit pravidla už loňská porota, která spočítala "krystalicky čisté" reportáže na prstech jedné ruky (a pár prstů ještě zbylo).

Rozhodujícím kritériem kategorie se tak nyní stává TÉMA - musí být REGIONÁLNÍ, nebo dokonce LOKÁLNÍ, ale zároveň by mělo nějakým způsobem z "malého" měřítka vystupovat, překračovat ho. Zadání požaduje, aby zpracované téma mělo co říci také posluchačům "odjinud", např. tím, že se zabývá problémem typickým pro více regionů. Zadání ale připouští rovněž takové zpracování, které i mimo "rodný kraj" zaujme spíše žurnalistickou inspirativností, originálním pojetím nebo jednoduše svou atraktivitou. Připouštím, že takto zformulované to lze vykládat dosti subjektivně, což poněkud ztížilo výběr jak soutěžícím, tak i porotě. Však se také kvůli jednomu snímku porotci přeli už při předvýběru, když rozhodovali, jestli dílo odpovídá kategorii soutěže.

17 autorů přihlásilo do této kategorie celkem 20 příspěvků, do hlavní soutěže jich předvýběrem prošlo pět. Síto poroty nepropustilo například pořad překračující povolenou stopáž (skoro o 3 minuty), také zde ale uvízlo hodně snímků, u jejichž autorů někdy odvaha vítězila nad (sebe)kritickým úsudkem. Prix Bohemia samozřejmě chce rozhlasové tvůrce podněcovat a motivovat, aby se nestyděli a hrdě předvedli to, čím se v uplynulém roce zaskvěli. Přesto ale stojí zato jim nejdříve připomenout, že "při hodnocení porota přihlíží k umělecké a profesní náročnosti děl a jejich provedení, k využití specifických rozhlasových výrazových prostředků, k novosti pohledu na zobrazovanou skutečnost" (citace z prováděcího protokolu ke statutu Prix).

O hlavní cenu, případně o čestné uznání se tak bude ucházet příběh kostela, který povstal z popela, tři pohledy na téma pomoci potřebným a velmi intimní příběh jednoho komplikovaného početí. Všech pět autorů (z toho čtyři ženy) je z regionálních stanic Českého rozhlasu - z Českých Budějovic, Hradce Králové, Olomouce a Ostravy. Ve středu ráno (v 9:30 v hotelu Grex) si můžete jejich příspěvky poslechnout, ve stejnou dobu určí porota vítěze kategorie. Zájemcům doporučuji i odpolední veřejnou diskusi poroty s autory (ve 14:30 tamtéž), která zpravidla probíhá ve velmi otevřeném duchu.

Soutěžícím i publiku letošní Prix Bohemia Radio přeju hodně hezkých rozhlasových zážitků - zde v Poděbradech i po celý další rok u přijímačů. Příštím ročníkům soutěže pak přeju ještě větší účast rozhlasáků z regionů, a to i těch z komerčních stanic. Více konkurence neuškodí žádné soutěži.

Ruzbeh Oweyssi
II. kategorie - REGIONÁLNÍ/LOKÁLNÍ TÉMA

Spustit audio

Naši partneři