Na slovíčko, pane předsedo...

24. září 2010

Publicistický pořad na téma 60. výročí konce 2. světové války

Pro našince, které komunistický režim masíroval propagandistickými válečnými filmy, je to možná překvapující, ale téma konce 2. světové války se na Prix Bohemia Radio 2005 ukázalo jako vůbec nejsilnější minimálně za posledních deset let. Do kategorie "Publicistický pořad na téma 60. výročí konce 2. světové války" se totiž přihlásilo rekordních 57 účastníků. Všichni autoři ve svých pořadech potvrdili, že téma nejstrašnější války v dějinách lidstva je stále živé. Naprostá většina z nich také ve svých dílech ukázala, že oproštění se od propagandy a dalších snah manipulovat s historií je příležitostí k autentickému a působivému zprostředkování lidských osudů a vůle lidí přežít a za cenu vlastního života bojovat za životy a lepší budoucnost jiných.

Přestože bylo téma této kategorie tak závažné, musela porota nejprve při rozhodování o postupu přihlášených pořadů do soutěže uplatnit mechanické kritérium časového limitu. Ten pořadatel Prix Bohemia Radio 2005 stanovil na 25 minut, což je jedna z klasických stopáží pro široké použití v různých typech rozhlasových formátů. Bohužel, téměř desítka autorů tuto stopáž nerespektovala. V případech, kdy činil přesah 3 až 5 minut, měli někteří členové poroty snahu přivřít v prvním kole oko. Porota však brzy dospěla ke konsensu, že by ale stejně ve finále nemohl pořad nesplňující jedno z kritérií projít, takže nakonec všechny delší pořady vyřadila.

Logo

Ještě daleko nesnadnější bylo rozhodování o tom, které pořady nesplnily téma zadání. To totiž znělo ne obecně 2. světová válka, ale "konec" 2. světové války. Řada autorů však připravila jinak hodnotné pořady na témata, která mají svá jiná výročí. Týkalo se to třeba atentátu na Heydricha, ale dokonce i témat z doby před vznikem 2. světové války, anebo naopak pořadů o vyrovnání s dědictvím války desítky let po jejím konci. S těžkým srdcem musela porota tyto jinak kvalitní pořady z užší nominace vyřadit.

Porota nakonec rozhodovala ve dvou kolech. Nejprve na návrh dvou členů vybrala necelé tři desítky pořadů, v nichž téma konce 2. světové války dominovalo, a poté na zasedání celé poroty na základě diskuse přidala do užšího výběru ještě několik dalších pořadů. Výsledkem byla pestrá škála děl, která dokumentují dramatické lidské osudy z konce války a přinášejí silná poselství do dnešní doby. Jako rozhlasová díla zároveň reprezentují rozličné způsoby autorského přístupu a formálního zpracování.

V mimořádně silné mezinárodní konkurenci nakonec do nejužšího výběru pro Prix Bohemia Radio 2005 postoupily pořady ze tří zemí. Jedním pořadem jsou zastoupeny Český rozhlas a Polský rozhlas a z veřejnoprávního vysílání v Německu se do nejužší nominace dostaly dokonce pořady tři.

Alexandr Pícha

Spustit audio

Naši partneři