Nejzajímavější momenty festivalu Prix Bohemia Radio 2023

8. březen 2024

Festival Prix Bohemia Radio v roce 2023 znovu rozvířil podzimní kulturní dění v Olomouci. Posluchačské sály zaplnili fanoušci rozhlasové a podcastové tvorby.

Soutěžní dokumenty se neobešly bez emocí a pokryly nejrůznější témata

První poslechový den patřil dokumentům. V divadelním sále na Konviktu se během dopoledne představily tři dokumenty, které se z odlišných lokací i úhlů pohledu dotýkaly válečné situace na Ukrajině. Odpoledne pak patřilo dokumentům zaměřujícím se například na téma násilných projevů na sociálních sítích nebo enviromentalismu. Posluchači také dostali možnost přenést se do Berlína a zažít proměnu tváře města v čase. Do odborné poroty v rámci tuzemska zasedli Barbora Hovorková, Zdeněk Chaloupka a Filip Titlbach. Ze zahraničních osobností se k nim připojili Liam O’Brien, který se podílel na produkci stovek rozhlasových dokumentů a podcastů, a Vaida Pilibaityté, rozhlasová novinářka a producentka dokumentárních pořadů. Poslechovým dnem provázel Jiří Žák.

V Kapli Božího Těla proběhl doprovodný program se zástupci Radiožurnálu Sport, kteří debatovali nejen na téma krás a strastí sportovní reportáže. V rámci akce bylo pro fanoušky možné si práci sportovního komentátora dokonce vyzkoušet na vlastní kůži.

Konec prvního dne korunovalo slavnostní zahájení festivalu, během něhož byla udělena prestižní rozhlasová Cena Thálie, a to herci Janu Hájkovi za roli Jacka ve hře Big Sur od Jacka Kerouaca.

V kategorii Reportáž se porota zabývala především podstatou samotného formátu

Během druhého festivalového dne bylo možné si poslechnout celkem čtrnáct soutěžních děl. Skoro polovina z nich pokrývala ruskou agresi na Ukrajině, zatímco zbylé reportáže už byly tematicky velice různorodé. Porota se nejčastěji vracela ke dvěma zásadním otázkám spojeným s definicí a možnostmi reportáže. První se týkala časového limitu, který v mnoha případech zabraňuje některá témata rozvést hlouběji. Druhá se věnovala definici reportáže, kdy zaznívaly připomínky k autenticitě sdělení nebo kde se vlastně nachází hranice mezi reportáží a dokumentem.

V prostorách Konviktu se odpoledne uskutečnila prezentace k projektu Ověřovna, který boří mýty a dezinformace. Návštěvníkům ho představili redaktoři iROZHLASU - Jana Magdoňová, Tomáš Pika a Martin Samek.

Ve večerních hodinách mohlo festivalové publikum zavítat do sálu Moravského divadla Olomouc, kde soubor Divadla v Dlouhé odehrál inscenaci Konec rudého člověka.

Soutěžní dramata přitáhla značné množství posluchačů

Středeční program Prix Bohemia Radio představil pětici finálových inscenací ze sekce Drama. Díla v této kategorii se ukázala být pestrá jak tematicky, tak i žánrově. Návštěvníci si během dne mohli poslechnout kupříkladu intimní monodrama, kovbojskou komedii či mystický horor. Soutěžní dramata hodnotili Marek Kundlák, Eva Blechová, Kevin Brew, David Drábek a Ladislav Železný.

Třetí večer festivalu patřil živému koncertu hudebního uskupení Viah, kterému se společně s hudebníkem a multimediálním programátorem jménem TMA podařilo zaplnit olomoucký Jazz Tibet Club elektronickou hudbou.

Kategorie podcast již podruhé na Prix Bohemia Radio

Poslední festivalový den patřil podcastům. Do stále poměrně nové sekce se přihlásilo mnoho tvůrců se svými podcasty, avšak pouze deset z nich se dostalo do finálního výběru. Jednalo se o podcasty rozličného typu, od zpravodajských, přes dokumentární až po ty hrané. O vítězi v podcastové kategorii nakonec rozhodovalo celkem šest odborných porotců z multimediální i umělecké sféry.

K tématu podcastů se ve čtvrtek odehrála debata v atriu Českého rozhlasu Olomouc, kde se diskutovalo o aktuálních trendech, způsobech propagace nebo co všechno podcast doposavad změnil.

Ve večerních hodinách se poté uskutečnilo slavnostní zakončení.

Spustit audio