Poděbrady pohádkové

15. červen 2011

K fantazii patří neoddělitelně pohádka. Pro ty nejmenší třeba loutková. Do Poděbrad letos zavítala, aby potěšila děti z poděbradských mateřských škol. Byl jich úplně plný sál a fantazie jim rozhodně nechyběla.

Pro děti byly připraveny dvě pohádky v podání Malého divadélka Praha. Tento soubor je zajímavý tím, že má pouze dva členy – Rostislava Nováka a jeho ženu Annu, za svobodna Kopeckou. Jak její jméno naznačuje, je to pokračovatelka slavného loutkářského rodu Kopeckých již v sedmé generaci.

První byla na programu pohádka O kohoutkovi a slepičce. Vypráví o tom, jak se slepička snaží zachránit chamtivého kohoutka. V podání manželů Novákových příběh plný legrace, napětí, ale i poučení. Vystoupení dřevěných vyřezávaných loutek je propojeno s osobní účastí herců. V podobném duchu probíhá i Krabičková pohádka, ve které se děti stávají spolutvůrci představení, ve kterém vystupuje král Krabicius, princezna Krabička, babice Krabice a drak Krabičák. Místo loutek vystupují malované dřevěné krabice.

Plný sál dětí výskal, vstupoval do děje, smál se a tleskal. Atmosféra byla nádherná. Loutková pohádka těšila malé i velké před stoletími a naštěstí je živá i dnes v době počítačů, herních konzolí a nekonečných televizních seriálů.

autor: zuf
Spustit audio

Naši partneři