Poděbrady rozezpívala Veselka

21. květen 2015

Zejména starší posluchače potěšil koncert legendární dechové kapely Veselka, který se konal v rámci festivalového programu dnes v 16 hodin ve vnitřním sálu Kolonády.

Kapela Veselka je stálicí naší dechové hudby, věnuje se zejména interpretaci folklorní hudby, i když část jejího repertoáru tvoří i původní skladby. Lidové písničky v jejím podání jsou synonymem kvalitní dechové hudby, muzikanti bravurně zvládají své nástroje a na zvuku kapely je to znát.

Zajímavý je vznik kapely. Asi málokdo ví, že autorem jména Veselka byl herec a režisér Jiří Císler. Stalo se tak v lednu 1981, když s jejím kapelníkem Ladislavem Kubešem mladším připravoval scénář pořadu pro Pražské kulturní středisko. Vycházel z tehdejšího "veselého" scénáře - netušil ovšem, jak příznačný název vytvořil, vždyť rodinná tradice muzikantů z rodiny Kubešů má své kořeny ve Veselí nad Lužnicí a okolních blatských vsích.

Veselka dvakrát vyrazila do Spojených států a mnohokrát do Švýcarska, Rakouska, Německa a Holandska. Do dnešního dne natočila Veselka více než 50 CD a pyšní se dvěma platinovými deskami a třemi zlatými.

Oproti jiným dechovým uskupením sestává Veselka z hudebníků zvučných jmen, členů orchestru Opery Národního divadla, České filharmonie, Symfonického orchestru Českého rozhlasu a dalších známých hudebních těles. Proto si za více než čtvrt století existence vydobyla uznání i od těch, kteří jinak žánr dechovky považují jen za nenáročnou odpočinkovou hudbu, beze snahy o co nejvyšší muzikantskou náročnost.

Dnes s Veselkou zpívá Milan Černohouz, Ivana Jelínková, Ivana Ročková Blanka Tůmová a Ivana Zbořilová. Posluchače potěšily známé šlágry jako např. Od Tábora až k nám, Až se budem brát nebo Včera jsem byl u muziky, festivalový sál rozezpívaly i další polky a lidové písně.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři