Poděbrady v pohybu

22. září 2010

Třicátého září startuje v Poděbradech další ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2008. V lidštině řečeno - město zaplní rozhlasáci, hosté festivalu i příznivci rádia. Tradičně se bude program odehrávat na Kolonádě, v zámeckém Divadle na Kovárně i v Kostele Povýšení sv. Kříže a i pro letošní rok nabídne několik novinek.

Je to už 85 let od zahájení rozhlasového vysílání u nás a protože tehdy šlo o Československý rozhlas, pro letošní rok jsou všechny kategorie otevřeny i pro tvůrce ze Slovenska. V čem tedy mohou i naši sousedé s námi zkoušet štěstí, to už připomene ředitel festivalu Miroslav Dittrich.

Osmičková výročí bude v Poděbradech připomínat nejen soutěž, ale také doprovodný program. Prvního října bude na Kolonádě v 15 hodin pokřtěna knížka Bitva o vlny Davida Vaughana.

Logo

Vzpomínky na rok 1938 pak v knížce doplní i cédéčko se záznamy některých rozhlasových záznamů té doby.

Prix Bohemia Radio doplní pro letošní rok také seminář o rozhlasové hře, který má na starosti režisér Aleš Vrzák.

Logo

Rozhlasové hře patří také jedna z hodnocených kategorií v letošním ročníku Prix Bohemia Radio. Porotci ale vybírali také hry pro seminář o rozhlasové hře. Z finální desítky si můžeme představit třeba hru Jáchyma Topola - Cesta do Bugulmy, kde se kromě jiných blýskne i Bob Klepl a to rovnou v ženské roli.

Logo

Pokud bychom zůstali ještě chvíli u pracovní stránky festivalu, pak je tu ještě čtvrteční seminář o autoanonci Karla Zajíce.

Čtvrteční den se pak ponese také v duchu kapely Bek Ofis, kterou jste mohli slyšet na Sázavafestu v roli absolutního vítěze. Místem pro vás pak bude Kolonáda od půl čtvrté.

Logo

Celkové finále letošního festivalu Prix Bohemia Radio pak proběhne jako tradičně v Divadle na Kovárně 2. října od půl osmé. Do té doby se kromě divadla a koncertů Poděbrady dočkají připomínek řady výročí, které se týkají i města. Z prvního října roku 1223 totiž pochází první zmínka o Poděbradech, které tak je o rovných 700 let starší než rozhlas. A vzpomínky se dotknou i března roku 1458, kdy byl Jiří z Poděbrad zvolen českým králem. Více už se ale dozvíte na stránkách rozhlasu.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Naši partneři