První poslechový den: Lidské osudy a morální dilemata v kategorii dokument

14. říjen 2024

První den festivalu se nesl v duchu dokumentů. Porota debatovala o šesti vybraných dílech, která otevírala nelehká témata.

Hlavním programem prvního dne festivalu byl veřejný poslech rozhlasových děl kategorie dokument. V publiku se objevovali zvídaví studenti, zájemci o kulturu, profesionálové z praxe, experti i samotní tvůrci. Mezinárodní porotu tvořilo pět odborníků z oboru dokumentaristiky, žurnalistiky, režie, dramaturgie a rozhlasu: Adéla Komrzý, Damian Machaj, Niki Matita, Ivan Studený a Daniel Velasco.

Tvůrci dokumentů letošního ročníku se věnovali tématům morálních dilemat, silných emocí, lidské křehkosti, tělesnosti a lásky. V několika z nich se objevila i Olomouc. Jednalo se o silné a dechberoucí příběhy obyčejných i neobyčejných lidských životů. Odchylkou byl závěrečný dokument V maringotce od české dokumentaristky Evy Lammelové. Ta zakončila poslechový den odlehčenějším dokumentem zabývající se sexuálním životem dvou seniorů Ilony a Františka. 

Cenu studentské poroty si tento rok odnesla Brit Jensen za dokument Hotel Hate. Důvodem jejich volby byla autenticita a tematické zaměření. Jensen se v tomto díle věnuje ženské křehkosti, zranitelnosti, tabu, předsudkům vůči ženám, stejnopohlavním párům, a také obtěžování ze strany mužů. Dokument vznikl na základě tří nezávislých nahrávek. V těchto nahrávkách se jí podařilo zaznamenat, jak se muži vulgárně vyjadřují o ženách a jak se k
nim chovají. Jedna z nahrávek byla pořízena dokonce v Olomouci. Případ skončil u přestupkového řízení. Dokument doplňují výpovědi ženských obětí fyzického a psychického násilí. Autorka upozorňuje zejména na absenci podpory pro tyto oběti.

V těchto situacích se totiž ženy většinou ocitají bez zastání ze strany okolí. Mezinárodní porota vyzdvihla volbu silného tématu, text, tvůrčí strategii a promyšlenost. „Jak budeme bojovat s předsudky ve společnosti? Jak se postavíme takové nenávisti? Jak jim budeme čelit, když nebudeme poslouchat, co ty oběti skutečně prožívají a cítí? Jestliže budeme do nekonečna relativizovat to, co lidé cítí, tak se nikam nepohneme,” okomentoval autorčinu tvůrčí metodu Ivan Studený. 

Nejvíce debatovaným se stal dokument Když to spadne, tak to spadne, jehož režisérem je Zdeněk Chaloupka. Jeho dokument vznikl k dvouletému výročí války na Ukrajině. Chaloupka odcestoval na Ukrajinu, kde se zaměřil na to, jak se stala válka součástí každodenního života ukrajinských obyvatel. Porota mu vytkla, že dokument nepracuje s emocemi, scénář je stylisticky zvláštní a tématem byla i autorova práce s hudbou a zvukovými prvky.

Oceněna byla scéna, kde popisuje průběh noci, kdy vás několikrát vzbudí sirény. Nejmladší autorkou letošního ročníku se stala absolventka Masarykovy univerzity v Brně, Eliška Mádrová, s dílem Pět fází smutku. Emotivní příběh vnesl do uší posluchačů Jiří Slavičínský, a to formou audiodeníku Nechat to bejt.

Hlavní postava Ivan zde popisuje svůj život na vozíku, své sny a to, jak vnímá svět. Poslední dokument vytvořila Tereza Reková, která vypráví příběh Ludmily, která se zamilovala do internetového podvodníka.

Vítězné dokumenty budou vyhlášeny na slavnostním zakončení celého festivalu, které proběhne ve čtvrtek ve 20:00.

Autorka je členkou studentské redakce webu Prix Bohemia Radio. 

Spustit audio