Svět v mozaice dokumentů

21. květen 2015

Dnes dopoledne se k poradě sešla porota III. soutěžní kategorie, aby vybrala nejlepší pořad z rozhlasových dokumentů. Oproti předchozím ročníkům není tentokrát téma dokumentární tvorby vymezeno a možná i to je důvodem, že se v letošním roce přihlásilo do soutěže rekordních 57 příspěvků.

Hodnoceny tak letos byly tématicky různorodé dokumenty, a i když by se v takovém případě mohlo zdát posouzení jejich kvality obtížné, porotci se již od počátku vzácně shodli na favoritech. Ať už pořady odkrývaly dějinné souvislosti, problematiku mezilidských vztahů nebo jedinečné lidské osudy, porota jednoznačně ocenila autory pořadů, kteří vynikajícím způsobem zvládli v dokumentu obsah, zvukovou i hlasovou podobu a kteří zároveň přistoupili k dílu s kreativitou, inovativním přístupem a také pokorou.

V nabídce nechyběla díla, která vznikla na základě dlouhodobého sběru podkladů, porota o nich hovořila s velkým uznáním. Byla vyzdvižena jejich pracnost a pečlivé zvládnutí tématu. Některé z dokumentů překračovaly hranici zpravodajského a literárního pojetí, i to bylo vysoce ceněno. Autorům, kteří se při tvorbě svého dokumentu vydali na takovou cestu, se podařila velmi obtížná věc, totiž nalézt vyváženost mezi objektivním přístupem k obsahu a jistou mírou subjektivity, která dílu dodala velmi silný emotivní náboj, a to bez známek sentimentu či kýčovitosti.

Všechny přihlášené pořady se vyznačovaly vysokou úrovní zpracování, a tak rozhodujícím měřítkem se pro porotce stala snaha o hledání nových směrů v dokumentární rozhlasové tvorbě a schopnost v hodinové stopáži nenudit posluchače.

Tuto kvalitu splnilo několik vynikajících dokumentů, a tak v tuto chvíli můžeme prozradit, že porota vybrala nejen vítězný dokument Prix Bohemia Radio 2010 a pořad, který získá Zvláštní uznání, ale jsou také vybrány tři snímky, které získají mimořádné morální ocenění za neobvyklé pojetí a unikátní přínos.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři