Woody Allen hned dvakrát

21. květen 2015

Na Prix Bohemia Radio se stalo dobrou tradicí, že v rámci festivalové nabídky bývá představena divadelní inscenace, která získala také svoji rozhlasovou podobu. Letošní ročník není výjimkou. Včera večer vystoupili v Divadle Na kovárně herci Divadla Bez zábradlí s dvěma aktovkami Woodyho Allena. Jedna z nich, s původním názvem Riverside Drive, byla nastudována také v Českém rozhlase.

Co se týče divadelní podoby, režie obou her se ujal Karel Heřmánek. Ten také exceluje v první hře Riverside Drive v roli psychopatického bezdomovce Freda. Jeho monology jsou kaskádou typického „woodyallenovského“ humoru, který střídavě vyvolává lehké pousmání i exploze smíchu. Výrazný Heřmánek trochu zastiňuje výkon dalších protagonistů, Josefa Cardy v roli nevěrného spisovatele Jima, a Dany Morávkové, která jej coby jeho milenka vydírá. Fred, který se na jevišti proměňuje až do ďábelské podoby, najde nakonec drsné řešení, jak se této potvory elegantně zbavit...

Druhá povídka Old Saybrook je rozmanitější. Dala příležitost sedmi hercům a je věnována téměř výhradně tématu cizoložství. Na scéně se objeví tajný deník, ve kterém jsou popisována sexuální dobrodružství. Mejdan tří manželských dvojic v jednom newyorském bytě nabírá na tragikomičnosti. Manželka Jenny (Kateřina Janečková) byla svému přitroublému muži Davidovi (Petr Pospíchal) nevěrná s Normanem (Josef Carda) – manželem své sestry Sheily (Dana Morávková). Třetí manželský pár Sandy (Jana Švandová) a Hal (Zdeněk Žák) se v bytě ocitne vlastně náhodou. Ti dva se přijdou podívat na místo, kde kdysi spolu bydleli. A ve svých rolích jsou výborní, zejména Zdeněk Žák dokáže několikrát publikum doslova rozeřvat smíchem. Nakonec se objevuje opět Karel Heřmánek v roli spisovatele, a dává příběhu netradiční, ovšem zcela typicky allenovské rozuzlení.

Přestože allenovské slovní hříčky a bláznivé pointy nebyly plně využity a hry poskytovaly větší možnost, jak oba příběhy rozehrát, představení 2x Woody Allen v podání Divadla Bez zábradlí pobaví a rozhodně neurazí.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři