Zahrada soch v Divadle Na Kovárně

21. září 2010

Projekt Zahrada soch je experimentální scénické představení složené z poezie Ireny Žantovské (laureátky Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha 2006), která měla i režii celého představení. Nedílnou součástí jsou baletní kreace choreografa Vladimíra Gončarova (držitel Ceny Thálie 2008), původní hudební kompozice z pera Tomáše Reindla a výtvarné animace z koláží Miroslava Huptycha.

Představení je vlastně sérií baletních miniatur inspirovaných expresivními verši Ireny Žantovské, v působivém přednesu Nely Boudové. Básně jsou obrazem nesnadného soužití mezi mužem a ženou, mezi jedincem a společností, zrcadlem dvou kontrastů, v nichž hledáme smysl svého života a pevný bod. Hudba vychází z prvků rockové a etnické hudby, používá i nejrůznější zvuky ze života. Taneční výstupy vycházejí z klasického baletního pojetí, kombinovaného s prvky moderního výrazového tance. Vše je zajímavě pohyblivou scénografií, tvořenou animovanými výtvarnými kolážemi Miroslava Huptycha. Tyto koláže jsou lyrickým protipólem často nelítostného světa skrytého ve verších i hudbě Zahrady soch, a ukazují nám jisté útočiště a nabízejí zklidnění. Zvláštním hostem Zahrady soch byla mladá česko-polská rocková zpěvačka Ewa Farna, která do představení nazpívala původní píseň Ohňonoši.

Zahrada soch přinesla mezi doprovodné programy Prix Bohemia Radio nový rozměr. Najednou se mezi dechovkou, country či vážnou hudbou objevilo experimentální představení v duchu Laterny Magiky. Pro všechny poděbradské návštěvníky to byl zajímavý zážitek.

autor: zuf
Spustit audio

Naši partneři