Zasedání čtvrté poroty

21. září 2010

V kategorii nazvané "Osudová čísla, nebo (sou)hra náhod?" soutěžily rozhlasové dokumenty reflektující události spojené s letopočty končící osmičkou a devítkou. Porotu v čele s novinářem, textařem a scénáristou Ľubomírem Zemanem tvořili také básník a publicista Ervín Kukuczka a zpěvačka Yvonne Přenosilová, která přijela do Poděbrad i přes své zdravotní potíže.

Vzhledem k tomu, že jde o tematiku pro české dějiny velice citlivou, a tudíž mnohokrát omílanou, bylo originální uchopení věci obtížné. Porotci všech devatenáct soutěžních příspěvků několikrát vyposlechli již během letních měsíců a na zasedání přišli každý s pěti tipy na ocenění. Poté vybrali tři, na nichž se shodli všichni, a znovu si je poslechli pro opětovné zhodnocení. Po otevřené diskuzi nakonec vybrali dva vítězné dokumenty, jeden pro zvláštní uznaní a hlavního vítěze. Rozdíly mezi dvěma nejlepšími pořady prý nebyly výrazné.

Předseda poroty Lubomír Zeman podotkl, že kvalita dokumentů se postupně zvyšuje, jak po technické stránce (díky digitalizaci), tak po stránce kompoziční. Ocenil i kreativitu při práci s archivními materiály, které by neměly sloužit k opakování notoricky známých fakt a záznamů.

autor: Petra Schwarzová
Spustit audio

Naši partneři