Zvuková koupel bořila konvence

7. říjen 2010

Prohlídku světem fantazie, zvuků, snů, představivosti a skrytých dimenzí mohl absolvovat každý, kdo se přišel druhý festivalový den podívat na představení Zvuková koupel z Poděbrad. Fantasticky vyhlížející scéna, kompozice světel a zvuků a uprostřed toho všeho umělec, který pouhým dotykem vytváří přímo na místě neobvyklý akustický zážitek.

Představení se uskutečnilo u příležitosti mezinárodní kategorie Radioart, zaměřené na progresivní formy zvukové kompozice v rádiu. Účinkující umělci jsou zároveň členy mezinárodní poroty kategorie Radioart, která je na festivalu vyhlášena letos poprvé. Koncert mohli vyslechnout také posluchači stanice ČRo 3 – Vltava a přenášen byl do sítí Evropské vysílací unie EBU.

Vystoupení zahájil zvukovou performancí Marek Choloniewski. Tento skladatel, zvukový umělec, lektor a umělec živých vystoupení pořádá koncerty, přednášky a semináře po celé Evropě, Severní a Jižní Americe a Asii. Českou republiku navštívil několikrát, ale v Poděbradech je poprvé. Na večerní představení se těšil, zajímalo ho, jaká bude reakce publika na jeho performanci. Osobně musím říct, že tento, i v soukromí velmi živý a energický člověk, je na pódiu ve svém živlu. Zvukovou formu tvoří v reálném čase pohyby rukou a celého těla. Používá také řadu technických pomůcek. Z jeho vystoupení sálá tvůrčí energie, která Vás pohltí tak, že se nemůžete odtrhnout.

Neméně zajímavé byly zvukové miniatury z produkce ORF Kunstradio a skladba Erika Mikaela Karlssona, švédského skladatele elektroakustické hudby.
V závěru koncertu vystoupil další z porotců kategorie Radioart, experimentální hudebník, skladatel, improvizátor, hudební estetik a organizátor nekonvenčních vystoupení Július Fujak. Ten zajímavým způsobem propojil klavírní hudbu, promítání obrazů a akustické efekty.

Temně vyhlížející scéna, kompozice světel, zvuků a zhlédnutá performance zapůsobila téměř na každého návštěvníka jiným dojmem. Pro všechny zúčastněné to však byl nevšední zážitek. Ten, kdo od koncertu očekával klasické hudební vystoupení mohl být zklamaný. Když jsem se však po vystoupení zeptala několika hostů na jejich názor, shodli se na jediném. Zvuková koupel boří konvence a otevírá všem, kdo o to stojí, bránu do světa fantazie.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio

Naši partneři