3 tipy z programu Prix Bohemia Radio. A proč by Vám neměly ujít?

3. říjen 2016

Už od pondělí bude olomoucká metropole dýchat pro rozhlas. Festival zahájí svůj program v 13.00 na Horním náměstí koncertem Terezie Kovalové a recitací čestné prezidentky festivalu Hany Maciuchové.

Co z programu by vám v následujících třech dnech nemělo ujít a proč? Sami autoři přednášek a seminářů se s námi podělili o to, v čem vidí ve vybraných tématech největší sílu a přínos. Zítra začínáme! Festival probíhá 3. – 5. října v Olomouci a celý program najdete zde.


1/ Prezentace a křest knihy o době Karla IV. – Středověké ctnosti
Středa 5. 10. / 14.30 – 17.30 / Český rozhlas Olomouc, Horní nám. 21 (velké studio)

Michal Bureš, rozhlasový režisér

Ptali jsme se Michala Bureše (režisér / předseda Sdružení pro rozhlasovou tvorbu)

Co nás na prezentaci knihy čeká?

Objevíme nečekané konotace vztahující se k životu, myšlení a smýšlení středověké Evropy. Formou esejů a zvukových nahrávek i živě čtených ukázek se dozvíme mnohé zajímavosti a historické souvislosti doby, ve které žil a vládl Karel IV. Naživo rovněž předvedeme, jak vznikaly rozhlasové pořady z této knihy připravované a vysílané Českým rozhlasem Vltava.

Co od festivalu očekáváte? V čem je podle vás jeho kouzlo?

Těším se na festival jako celek. Tradičně je místem poslechů, debat, setkávání - a to je pro mě to nejpoutavější a nejcennější zároveň.

2/ Jak se dělá kauza (Seminář investigativní žurnalistiky)
Úterý/ 4. 10. 2016/ 16.00 – 18.30/ Umělecké centrum UP, Univerzitní 3 (sál Auditorium Maximum)

Jan Pokorný, šéfredaktor Radiožurnálu

Seminář moderuje Jan Pokorný (ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu)

Co seminář investigativní žurnalistiky účastníkům nabídne?

Investigativní žurnalistika je atraktivní obor. Jsou to velké kauzy, honí se „velká zvířata“. Investigativní reportéři mají síť kontaktů, dostávají se občas i do podsvětí, zažívají dobrodružství a riskují. Jejich práce, pokud je přesná a bezchybná, vede k rezignacím, demisím, spouští policejní vyšetřování – a v důsledku vede k ozdravným procesům. Seminář by měl být diskusí, přinést pár případových studií – a to je samo o sobě obohacující.

Co pro Vás osobně festival znamená? Na co se těšíte?

Mě osobně láká na Prix Bohemia Radio to, že se potkám s lidmi z rádia, kterých si vážím a budu s nimi mluvit o práci někde jinde, než v práci.

3/ Soutěžní sekce Dokument – veřejný poslech a diskuze
Středa/ 5. 10. 2016/ 09.30 – 18.00 / Umělecké centrum UP, Univerzitní 3 (Sborový sál)

Sekci uvádí Daniel Moravec (vedoucí Tvůrčí skupiny Dokument Českého rozhlasu).

Dan Moravec

Jak bude prezentace soutěžních prací z kategorie Dokument pojata?

Účastníci si mohou udělat obrázek o současném audio dokumentu, protože uslyší aktuální tvorbu dokumentaristů Českého rozhlasu, těch, kteří se přihlásili do soutěže a které porota vybrala do užšího kola. Také se budou moct zeptat autorů na podrobnosti jejich práce a stejně tak porotců, proč vybrali právě tyto snímky. Rozebereme to. Zajímavá je tematická různost i způsoby zpracování, přínosné určitě bude slyšet dokumenty, tak říkajíc, vedle sebe s následnou diskuzí, která, jak věřím, bude živá, k věci a inspirativní.

Co Vás osobně zaujalo v programu festivalu? Kde Vás potkáme v roli návštěvníka?

Určitě se půjdu podívat na prezentaci druhé soutěžní kategorie Drama, protože ta se dlouhodobě Českému rozhlasu daří, a zajímat mě bude diskuze o jednotlivých dílech, připomínky porotců a neposlední řadě moderace Aleše Vrzáka. Rád bych stihnul i koncerty Radio Wave Live Session v rámci doprovodného programu.

autor: Dominika Konečná
Spustit audio