Cena Thálie

7. říjen 2024

Milí rozhlasoví přátelé!

Rozhlasová Thálie se stala pevnou součástí divadelních Cen Thálie – svým významem a nakonec i skleněnou vázou, která se vyrábí na míru pro rozhlasového laureáta – a i když je to originál, vypadá přesně jako ty, které dostávají divadelní mistři za své jevištní výkony.

Dramatická rozhlasová tvorba měla v českých a slovenských zemích velkou tradici a dobří herci, kteří měli velkou hlasovou kulturu, vždy rádi před rozhlasový mikrofon zamířili. Často jim mikrofon umožňoval zahrát si role, do kterých by je asi jiný než rozhlasový režisér neobsadil. Proto mohl můj strýc Jaroslav Kepka ve zralých čtyřiceti letech natočit Patnáctiletého kapitána, moje máma Gabriela Vránová svoji náctiletou Nastěnku z Bílých nocí v téměř třiceti a já jsem byl malým desetiletým Costarem jako bezmála dospělý muž.

V rozhlase vždycky pracovali špičkoví režiséři, autoři, dramaturgové. Byl a je to symbol kvality, kde SLOVO má stále svůj význam a kde stojí na prvním místě kvalitní a silné téma před povrchností, líbivostí a komercí.

Ondřej Kepka, herec a režisér, Prezident Herecké asociace

autor: mav
Spustit audio