Černá voda. Hra o odlišnosti a nerovnosti vedle sebe existujících světů

1. září 2021

Dvě party přátel, jedna magická noc a voda, která smývá rozdíly v majetku, víře i původu. Co ale zůstane z odvážných plánů a křehkých vztahů po dvaceti letech?

Hra předního německého autora Rolanda Schimmelpfenniga je dramatickou básní o odlišnosti a nerovnosti vedle sebe existujících světů, o strachu, předsudcích a lhostejnosti, které prohlubují propast mezi nimi. Ale také o lásce a něze. Rozhlasovou adaptaci nastudoval Aleš Vrzák v hlavních rolích s Magdalénou Borovou, Janou Strykovou, Markem Holým a Václavem Neužilem.

Za teplé letní noci přelezou tajně plot koupaliště na kraji velkoměsta dvě party kamarádů. Holky a kluci, co se nikdy dřív nepotkali. Ani nemohli, protože Frank, Cynthia, Kerstin, Olli a Freddie pocházejí všichni z dobře situovaných německých rodin, mají zázemí, vzdělání a perspektivu. Naproti tomu Leyla, Aishe, Karim, Murat a Mehmet jsou potomky tureckých přistěhovalců, pekaře nebo majitele bistra, a jejich svět je světem jiných zvyků, hodnot i možností. A právě jen ve tmě uprostřed horké noci se mohou jejich osudy nakrátko protnout. Protože všichni mají stejnou obyčejnou touhu ponořit se do černé vody, zaplavat si, odpočívat na kraji bazénu, bavit se a smát, a pak jít společně do baru, na skvělý kebab a nakonec se nad ránem ruku v ruce ztrácet mezi stromy na stráni nad městem. Ale kolik z těch náhlých pocitů sounáležitosti, přátelství, kolik z lásky, která se v tu noc narodí, dokáže přežít týden, měsíc nebo rok? Dvacet let?

Hrají: Marek Holý, Václav Neužil, Magdaléna Borová, Jana Stryková a další
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: Jana Slouková
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 3. 3. 2020
Natočeno: v roce 2020

Z Franka je budoucí ministr, z Cynthie, jeho ženy, ředitelka školy, kam chodí Karimovy děti. Murat zdědil bistro. Leyla prodává v supermarketu. A jednoho deštivého večera potká Frank Leylu na ulici. Oba o dvacet let starší než tenkrát, když se do sebe zamilovali uprostřed omamného léta na koupališti. A každý z nich daleko na jiné cestě, ze které nelze uhnout. Nebo je možné zastavit a vrátit čas?

Jeden z nejhranějších německých autorů současnosti, Roland Schimmelpfennig, dal své hře podobu mnohovrstevné dramatické básně, v níž více než situace vykresluje působivé obrazy a zachycuje křehkou pomíjivost vztahů. Prostý příběh tak nabírá sílu nadčasového podobenství o odlišnosti a nerovnosti vedle sebe existujících světů, o strachu, předsudcích a lhostejnosti, které prohlubují propast mezi nimi. Ale také o lásce a něze.

Podobně jako u svých dalších děl autor přes veškerou koncepční promyšlenost, jazykovou stylizaci i obrazivost nechává tvůrcům velký prostor pro uchopení díla. Text má podobu proudu vyprávění, v němž se prostupují různé časové roviny a mezi nimi vystupují v dialozích střípky událostí dávné letní noci i situací o dvacet let mladších. V rozhlasové adaptaci jsou obě roviny propojeny skrze čtyři hlavní protagonisty, kteří vyprávějí příběh, ale zároveň se ocitají v rolích Franka, Leyly, Cynthie a Karima. Režisér Aleš Vrzák svěřil tento úkol Markovi Holému, Magdaléně Borové, Janě Strykové a Václavu Neužilovi. Vedle nich se součástí obrazů stávají další hlasy, ale také hudba a důmyslný zvukový plán Jana Trojana a Tomáše Pernického. Je načase přelézt plot a ponořit se do tónů i ticha černé vody.

Drama uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: středa 20. října 2021 | 14:00 – 15:00
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Spustit audio