Festival Prix Bohemia Radio ocenil nejlepší rozhlasové autory

1. prosinec 2014

Na mezinárodním festivalu Prix Bohemia Radio dnes převzali ceny nejlepší autoři rozhlasové tvorby za uplynulý rok. Ocenění udělovala odborná porota za online projekty, dokumenty, pořady pro děti a nejzajímavější zpravodajství. Vítěze vybírala z několika desítek přihlášených soutěžních příspěvků.

„Mezinárodní kategorie „Online“ nabídla prostor webovým a mobilním aplikacím a sociálním sítím, které podporují rozhlasový program. První cenu získal projekt Audioblogs z Francie, který cílil především na mladou generaci. Těší mě, že hned za ním se umístil Český rozhlas s projektem Znovu89, který moderními online prostředky oživil a ‘zpřítomnil‘ historii roku, kdy padl komunistický režim a Češi a Slováci se vydali směrem ke svobodné demokratické společnosti,“ řekl generální ředitel Peter Duhan.

Třetí místo patří investigativnímu online projektu „Reveal-Opiate Overload“ z USA. Jeho autoři odhalili případy, kdy za válek v Afghánistánu a Iráku došlo k enormnímu nárůstu používání opiátů vydávaných na recepty. Řada veteránů tak nezemřela na svá zranění a psychická traumata, ale z předávkování z drog předepsaných lékaři.

„Mezi dokumenty skončil na prvním místě pořad ‚Anatomie jedné moravské vesnice‘, jehož autorkou je Brit Jensen. Porota ocenila jeho niterný osobní pohled na přetrvávající traumata naší společnosti na příkladu života malé vesnice. Mezi zpravodajskými příspěvky zaujala nejvíce reportáž ‚Transparent do Soči‘ od Pavla Poláka, která na úsporné ploše dvou a půl minuty vtipně zachycuje boj s absurditami byrokracie. Právě tím ilustruje rozdílnost mezi demokratickými principy a autoritářským přístupem,“ uvedl náměstek pro program a vysílání René Zavoral.

V kategorii „Pořad pro děti“ dostala cenu pohádka „Babu a papoušek“ autora a režiséra Petra Vodičky. Úspěch zaznamenal i pořad „Minutové pohádky“ autora Jiřího Dvořáka. V oblasti publicistiky porota ocenila „Kouzelnou knihu Káji Kučery“ od Justina Svobody a režiséra Tomáše Vacka. Ocenění si odnesl také „Klub Radia Junior s podtitulem Letní létání“, který vytvořila Magdalena Šorelová.

Mezinárodní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio se konala již po jedenatřicáté. Čtyři dny festivalu nabídly besedy, veřejné poslechy, diskuze, konference, ale také workshopy, přednášky či koncerty. Podrobné informace o festivalu je možné najít na internetových stránkách www.prixbohemiaradio.cz.

autor: Jiří Hošna
Spustit audio