Jsou budoucností literatury algoritmy? A jak na úspěšný podcast? Debata dala podněty k zamyšlení

21. říjen 2021

Olomoucký Jazz Tibet Club byl ve středu svědkem povídání o netradiční roli umělé inteligence v rozhlasové tvorbě i okénka věnovaného současným trendům z oblasti podcastu.

Večerem v příjemné atmosféře hudebního klubu hosty provázela Ivana Veselková, kterou mohou posluchači Českého rozhlasu znát z pořadu Buchty Radia Wave. Oblasti umělé inteligence se věnovala společně s trojicí hostů šéfproducentkou portálu mujRozhlas.cz Annou Vošalíkovou, expertem na umělou inteligenci Ditou Malečkovou a spisovatelem Petrem Stančíkem.

Šéfproducentka portálu mujRozhlas.cz Anna Vošalíková, expert na umělou inteligenci Dita Malečková a spisovatel Petr Stančík

Výběr tématu pochopitelně nebyl náhodný a již dopředu bylo avizováno, že první polovina večera se bude točit kolem pokračování pořadu Digitální spisovatel, který Český rozhlas představil v minulosti. Jedná se o několik povídek napsaných umělou inteligencí GPT2 a GPT3, více se dočtete zde. 

Netrvalo dlouho a do problematiky mohli hosté i komentátoři naplno zabřednout. Nosným pilířem se stala zejména spolupráce umělé inteligence a člověka, na níž pokračování pořadu stojí. Zatímco v minulosti si AI generovala veškeré texty sama, v následujících představeních ji povede člověk.

Letošní mujRozhlas Podcast Session se konal v olomouckém Jazz Tibet Clubu

Jedním z hostů byl i spisovatel Petr Stančík, který si pro svůj part vybral motiv antického mýtu. Na jím vytvořený příběh počítač vygeneroval osm variant pokračování a jak se sám autor nechal slyšet, vybral si ten ‚nejdivnější‘, jenž si následně upravil do konečné podoby. Zejména rozporu lidské racionality kontra počítačové iracionality věnovali hosté širší pozornost. Zmíněný kontrast bude jedním z hlavních taháků povídek vycházejících v prosinci tohoto roku.

Lenka Kabrhelová, Martin Minha, Aleš Stuchlý a moderátorka večera Ivana Veselková

Hosty druhé poloviny byli současné hvězdy podcastové scény v Česku Lenka Kabrhelová, Aleš Stuchlý a Martin Minha. V průběhu necelých čtyřiceti minut nechali tvůrci nahlédnou alespoň částečně pod pokličku natáčení a podělili se s posluchači i o pár zajímavostí.

Například Lenka Kabrhelová, jedna z autorek podcastu Vinohradská 12, se při své práci snaží nahlédnou na témata jinou optikou, což se ji často zadaří až v průběhu natáčení. Za klíčové prvky své práce označuje i využití archivů nebo postprodukci podobně jako tvůrce podcastu Stadiony Martin Minha. Naopak Aleš Stuchlý, známý z pořadu Čelisti, dává přednost kouzlu, které obnáší živý přenos.

Návštěvníci programu mujRozhlas Podcast Session se dobře bavili

Za další podstatný faktor označili autoři shodně výběr respondentů, kteří většinou nejvíce ovlivní výslednou podobu relace. Dotaz padnul i na volbu témat. Ta mají být co nejaktuálnější, ideálně rezonující celou společností.

Nakonec přišla řeč i na chyby, jež se jednotlivým aktérům během kariéry staly. V tomhle ohledu byla nejzajímavější moderátorka Ivana Veselková, když se přiznala, že jednou zapomněla před začátkem rozhovoru zapnout nahrávání, čímž dodala trochu odvahy všem začínajícím moderátorům.

Návštěvníci programu mujRozhlas Podcast Session se dobře bavili
autor: František Pektor
Spustit audio