Kavárna POTMĚ: Při poslechu ve tmě dokážete doopravdy žít to, co slyšíte

19. říjen 2021

Hlavní důvod návštěvy Kavárny POTMĚ je prostý, jak sám říká jeden z organizátorů. Přijít si dát kávu ve tmě.

A při spojení s poslechem audia se již z tak netradičního zážitku stává něco naprosto jedinečného a pro návštěvníky dosud neznámého.

Na tom se shodli všichni posluchači vycházející z kavárny po skončení podcastového thrilleru Neklid, který otevřel doprovodný festivalový program v Kavárně POTMĚ. Tu bez větších problémů najdete na Horním náměstí po celý čas festivalu.

„Dochází zde k výměně rolí. My, nevidomí, děláme návštěvníkům kavárny vlastně průvodce v našem světě. Oproti tomu naopak vy, vidící, jste odkázaní na nás. Člověk najednou zjistí, že káva chutná jinak, když ji nevidí. A že při poslechu ve tmě teprve doopravdy dokážete žít to, co slyšíte,“ ukazuje svůj pohled na projekt jedna z nevidomých, která v kavárně obsluhuje.

„Většina lidí odchází nadšená. Ještě před vstupem si musí každý odložit svá mobilní zařízení a vše, co by ho mohlo vevnitř rušit. Od toho jsou v kavárně připravené trezory. Dále se zde nachází kuchyňka, kde nevidomý personál připravuje nápoje, a samotný prostor kavárny. Ve chvíli, kdy člověk odloží telefon a je nucen si povídat s ostatními, odtrhává se od reality všedního dne,“ popisuje vidící člen obsluhy.

A hned po skončení hodinového poslechu podcastu Neklid se všechna tato slova potvrzují. Reakce zúčastněných jsou shodné. Doposud nikdy nic takového nezažili. Ve tmě jejich fantazie dostala naprostou volnost a smysly začaly pracovat na plné obrátky.

Najednou se do příběhu dokážete naprosto vžít. Není to ani stejné, jako jen tak zavřít oči při poslouchání. Absolutní tma je v této době unikát. Napomáhá vžít se do příběhu a jakmile se do něj člověk dostane, není z toho úniku.

Všichni se také shoduji na tom, že si to užili daleko víc, než kdyby viděli. Sice zprvu panovala nejistota a pocit odkázanosti, vše ale vystřídalo nadšení a velice silný prožitek.

Kavárna POTMĚ bude stát na Horním náměstí až do čtvrtka. Díky velice pestrému programu mají možnost účastnící Prix Bohemia Radio zažít audio jinak, vyzkoušet si na chvíli roli nevidomého a zapojit smysly odlišným způsobem, než jsou zvyklí. Jen je důležité počítat s omezenou kapacitou kavárny a raději vyrazit s předstihem.

autor: Jana Hroncová
Spustit audio