Když jsem bejval tramp. O hledání ozvěn dávných zážitků

20. září 2021

Dokument, který začíná odhodlaně cestou na výstavu o století trampingu, se čím dál víc stává zprávou o samotném procesu hledání a nacházení. Místo kořenů trampského hnutí ohledává autor své vlastní kořeny a pokouší se alespoň na chvíli vrátit do období, ve kterém se s trampingem setkával a kdy se chtěl stát trampem.

Dokumentem se sice prolíná tématika kamarádství a touhy po dobrodružství, trampská identita se však autorovi poněkud vytrácí pod rukama a rozpracovaný zvukový projekt se rozpadá do zdánlivě nepropojitelných částí. Téma trampingu se v něm občas objevuje a pak zase mizí. Jediné, co přetrvává, jsou kamarádi a písně, které nelze zapomenout.

Připravil: Tomáš Procházka
Dramaturgie: Gabriela Albrechtová
Zvukový design: Tomáš Procházka
Natočeno: v roce 2020
Produkce: Český rozhlas

Autor se tedy vydává na cestu osobní archeologie v tekutých píscích. Nakonec vzniká zvláštní rozhlasový tvar, nikoliv dokument v pravém slova smyslu, nýbrž tzv. feature, druh rozhlasového pořadu, v němž se sice pracuje s reálnými zvukovými nahrávkami, ale cílem není vytvořit „objektivně pravdivý pořad“. Stěžejní je osobní pohled autora na určité téma, jeho vlastní vnímání skutečnosti.

Dokument uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: pondělí 18. října 2021 | 16:00 – 17:15
Kde: Umělecké centrum UP, Divadelní sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář dokumentu si stáhněte do svého mobilního telefonu.

Spustit audio