Může rozhlas porazit Spotify pomocí vlastní audio platformy? Souboj už probíhá, shodli se odborníci

14. říjen 2020

Platforma nebo neuronová síť. I taková slova pronikla do tuzemské rozhlasové scény. Multimédia se pro česká rádia stala výzvou, avšak drží krok se světovými velikány?

Nejen na tuto otázku se během diskuse snažili odpovědět content marketing manager v Active Group Petr Uchytil, šéfproducentka audioportálu mujRozhlas.cz Anna Vošalíková, pedagožka a filozofka Dita Malečková a analytik Adam Javůrek. Diskuse se konala v rámci 36. ročníku rozhlasového festivalu Prix Bohemia Radio a vedla ji moderátorka a spoluautorka podcastu Buchty Ivana Veselková.

Světovému trhu s nabídkou různých audio nahrávek kralují dvě společnosti, a to Spotify a Apple podcasts. Přesto ale diskutující vidí vývoj v Česku spíše optimisticky. „Souboj už probíhá, společnost Spotify chce být jako rádia, ale my jí to zadarmo nedáme. Máme výhodu českého jazyka a nabídky místního obsahu,“ hodnotí současnou situaci Uchytil.

Aby však rádia takový obsah mohla nabízet a zároveň nebyla polapena do sítí velkých společností, musela si zřídit vlastní platformu. „Je to pro nás důležité, protože i když se třetími stranami inspirujeme, tak chceme posluchačům nabízet prostředí s obsahem, za který můžeme ručit. To u třetích stran nejde,“ vysvětluje hlavní důvod vzniku mujRozhlas.cz Vošalíková.

A že se jedná o správnou investici, vzápětí ukazují grafy. „Poslechovost ve službách Českého rozhlasu roste. Bylo to vidět i během začátku pandemie, kdy počet posluchačů na Spotify výrazně klesl, což se ve srovnání s platformou mujRozhlas nestalo. To je důvod, proč si zařídit vlastní platformu a nespoléhat se jen na třetí strany,“ komentuje Javůrek.

„Chceme posluchačům nabízet prostředí s obsahem, za který můžeme ručit. To u třetích stran nejde,“ říká Anna Vošalíková

Když ale už jednotlivé rozhlasové stanice platformy vlastní, měly by dávat pozor na správnou obsahovou vyváženost. „Nejlepší jsme v audiu, měli bychom si hlídat hranice mezi zvukem a ostatním. Toho zvuku by tam mělo bylo pořád nejvíc. Cílem je, abychom ostatním obsahem nalákali diváky zpátky k audiu,“ říká Uchytil.

A proč jsou audio obsahy v poslední době tak oblíbené? „Zdokonalily se technologie a lidé přišli na to, že audio nahrávky vám umožňují dělat více věcí naráz,“ odpovídá Javůrek. „Je fajn, když mi každý týden Spotify nabídne padesát písniček, které jsou nové, a zároveň vím, že se mi budou líbit,“ reaguje z pohledu posluchače Malečková.

„Souboj už probíhá, společnost Spotify chce být jako rádia, ale my jí to zadarmo nedáme," říká Petr Uchytil

Princip vygenerování obsahu na míru funguje na jednoduchém algoritmu, za kterým stojí umělá inteligence. Na jednu stranu se může zdát, že se jedná o velkou výhodu, na stranu druhou zde narážíme na možný kámen úrazu. „Výběry jednotlivých platforem nás tak mohou uzavřít do určité bubliny, a nemusíme tak poznat něco jiného,“ upozorňuje Malečková. 

Umělá inteligence však ve světě rozhlasu dokáže mnohem víc než jen algoritmy oblíbenosti. Například Český rozhlas již brzy uvede šestidílnou podcastovou sérii s názvem Digitální spisovatel, kde autoři umělou inteligenci využili jako tvůrce obsahu. „Dokáže to, ale pořád tam jsou jasné mezery. Víc nechci prozrazovat, ale myslím si, že lidští spisovatelé budou mít ještě chvíli navrch,“ uzavírá Vošalíková.

autor: Terezie Krejčí