Na slovíčko o cyklu Příběhy 20. století

9. květen 2016

Příběhy 20. století jsou rozhlasovým dokumentárním cyklem, který vzniká ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum. Tomuto unikátnímu projektu byla věnována beseda, která se dnes odpoledne konala před poděbradskou Kolonádou.

Každý týden přináší Český rozhlas - Rádio Česko, resp. Český rozhlas 1- Radiožurnál, ve 45 minutách autentické vzpomínky pamětníků na významné a pohnuté události 20. století. Autory pořadu jsou Mikuláš Kroupa a Adam Drda.

Ti také jedinečný materiál zpracovali do knižní podoby, a tak pod titulem Kruté století - Příběhy 20. století, který vydal v roce 2008 Radioservis, vyšel výběr těch nejzajímavějších vzpomínek a lidských osudů.

Pamětníky, kteří pro tento projekt poskytli svá svědectví, jsou veteráni a antifašisté z 2. světové války, bývalí vězni koncentračních táborů, účastníci vojenských misí z dob komunistické vlády v tehdejším ČSSR nebo političtí vězni či pronásledovaní zástupci církve. Pořad se nevyhýbá ani vzpomínkám funkcionářů výkonné moci za období 1948-1989 a zajímavé zkušenosti a zmařené osudy přibližují i zástupci disentu v obdob normalizace, potažmo signatáři Charty 77.

Autoři pořadu Příběhy 20. století

Pořad však není jen vzpomínkami. Příběhy pamětníků komentují renomovaní historikové, sociologové a další odborníci z humanitních oborů. Poutavost vyprávění dodávají i archivní nahrávky, které dokreslují souvislosti doby a díky nimž je autenticita výpovědí ještě hlubší.

Autoři pořadu dnes v Poděbradech celý pořad i knihu představili veřejnosti. Pokud jste ještě neměli tu příležitost poslechnout si alespoň některé z životních příběhů pamětníků, lze vám celý cyklus jen doporučit. Díky nim je paměť národa stále živá - a na události, jež popisují, by se nemělo zapomenout.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio