Nalaďte se na vlny Prix Bohemia Radio a poslechněte si vítěze minulých ročníků

24. srpen 2021

Už brzy se na mezinárodním festivalu Prix Bohemia Radio představí nejlepší a nejnovější rozhlasová tvorba. K ukrácení čekání jsme si pro vás připravili výběr oceněných příspěvků z uplynulých ročníků, které si můžete poslechnout kdykoli a kdekoli. Třeba právě teď.

Zvukově-hudební meditace Hra na uši

Kompozice Jiřího Adámka Hra na uši si odnesla nejenom první místo na Prix Bohemia Radio 2019, ale také významné ocenění na prestižní soutěži Karl Sczuka Preis.

Pro textově-zvukovou kompozici Hra na uši se Jiří Adámek inspiroval písemnostmi z archivu brněnského kunsthistorika, teoretika, výtvarníka a básníka Jiřího Valocha. V krátkých, fragmentárních literárně-výtvarných útvarech nahlíží Jiří Valoch z nejrůznějších hledisek na fenomén slova. Výsledkem je Hra na uši, ve které místo postav hrají hlavní roli slova, věty a tvrzení, a při níž místo děje sledujeme jejich řetězení, rozvíjení nebo vzájemné popírání.

Muž, který sází stromy. Boj se suchem a kůrovcem v podání lesníka a muzikanta z Vysočiny

Jak se les obnovuje? Jak mu můžeme pomoci? Autorka dokumentu Alena Blažejovská potkala hrdinu známé povídky Jeana Giona v osobě lesníka Jiřího Nohela, jehož revír se rozkládá poblíž Velké Bíteše na samém okraji Vysočiny. O jeho cestě lesem s ním natáčela po čtyři roční doby roku 2018. Dokument v roce 2020 ocenila festivalová Studentská porota.

„Ocenili jsme zejména jeho zvukovou složku a způsob jakým si autorka poradila s kompozicí díla. Zvuková složka tohoto dokumentu pracuje s širokou paletou ruchů a atmosfér, které příjemně dokreslují nejen prostředí, které je středobodem tématu, ale také pomocí různých přechodů vytváří příběh redaktorky, která navštěvuje lesníka v různých fázích ročního období,“ objasnili porotci Simona Šustková, Barbora Jančeová a Pavel Vrtěl.

Zpověď. Dokument o dívce, kterou v dětství zneužil kněz

Sexuální zneužití dítěte zasáhne nejen oběť, ale i její okolí. Zůstane po něm rána, která nikdy nezmizí. Jak k něčemu takovému dojde? Co všechno to vyvolá a zapříčiní? A jak se s tím dá naučit žít? Odpovědi nabízí hrdinka dokumentu Zpověď. Otevřené svědectví, které natočila publicistka a dramaturgyně Magdaléna Trusinová, zvítězilo na Prix Bohemia Radio 2020 v kategorii Dokument.

Červené nosy rozdávají radost nevyléčitelně nemocným dětem i doma

Druhé místo na festivalu Prix Bohemia Radio 2019 získala Dáša Omastová z Rozhlasu a televize Slovenska za reportáž nazvanou: Červené nosy rozdávají radost nevyléčitelně nemocným dětem i doma.

Příběh se točí kolem jedenáctileté Karin, která Kvůli svalové atrofii je sice připoutaná na lůžko, ale dětská mysl funguje naplno a její fantazie létá v oblacích. O to větší má radost, když za ní domů přijdou zdravotní klauni.

„Redaktorka si vybrala tragický námět, ze kterého vytvořila přívětivé a optimistické žurnalistické dílo. Zpěv lékařských klaunů na návštěvě vážně nemocné mladé dívky jménem Karin je krásně promíchán jak s hlasem Karin, tak její matky. Reportérka zvolila empatický a neinvazivní přístup, dokonale vhodný pro takové téma,“ vysvětlili zástupci poroty.

Jolana míří z vězení na svobodu

Reportáž zachycuje výstup z vězení trestané Jolany, která se za mříže ženské věznice ve Světlé nad Sázavou dostala za krádeže. Devětadvacetiletá žena si na cele balí věci, loučí se s dalšími odsouzenými, vrací vězeňské oblečení a naopak si vyzvedává osobní věci, které musela odevzdat při nástupu trestu před 10 měsíci. Jolana je trestaná poprvé a několikrát zopakovala, že už se do vězení nevrátí. Doufá, že se ji podaří získat z dětského domova své dvě malé dcery.

Reportáž Veroniky Hlaváčové se umístila na třetím místě Prix Bohemia Radio 2019.

autor: nwe
Spustit audio