Nechceme hodnotit ani moralizovat, cílem je nabídnout osobní a intimní příběhy lidí

22. březen 2017

Za vznikem pilotního podcastového cyklu Zhasni! je podepsaný Kreativní Hub Českého rozhlasu. Specifický obsah, který nešel do vysílání, ale byl vytvořený primárně pro on-line prostředí, představí v rozhovoru kreativní šéfproducentka Edita Kudláčková.

Proč se Český rozhlas rozhodl pro podcasting?

Český rozhlas svůj obsah podcastuje už poměrně dlouho. Pokud to umožní autorská práva, lze si z webových stránek Českého rozhlasu odvysílaný obsah jakékoliv stanice stáhnout do počítače i libovolného mobilního zařízení a poslouchat ho kdykoliv a kdekoliv. Vycházíme tak vstříc zejména mladým posluchačům, kteří informace vyhledávají primárně online a považují za samozřejmost mít kontrolu nad tím, kdy a co chtějí poslouchat a nad mírou obsahu, kterou si k danému tématu chtějí i přečíst. Při přípravách Zhasni! jsme se inspirovali vnímáním podcastu tak, jak si ho zejména americké publikum oblíbilo v posledních asi 10 letech, tedy jako svébytného formátu pro mobilní zařízení a online prostředí.

Z jakého důvodu se první původní podcast Českého rozhlasu týká sexuality?

Chtěli jsme pracovat s intimním sdělením a vytvořit audio prostor, kterému nechybí obraz ani video. Téma sexuality a vztahů se nám jevilo jako ideální právě pro tu intimitu a pro to, že si při zvukovém vyprávění, bez dalších rozptylujících vjemů, o to více uvědomujete, jak osobní dané vyprávění je.

Myslíte si, že toto téma je pořád v české společnosti nedostatečně probírané nebo dokonce tabuizované?

Nemyslím si, že bychom odkrývali tabuizovaná témata, spíše nabízíme osobní výpovědi žen a mužů, kteří se velmi otevřeně podělili o intimní a osobní prožitky a momenty ze svého sexuálního nebo partnerského života.

Pro koho tedy vlastně série Zhasni! je?

Zhasni! nabízí obsah pro každého, kdo rád poslouchá příběhy a pro každého, komu chyběl audio obsah v mobilním telefonu, nebo třeba nevěděl, jak na to, což díky důrazu na tento způsob distribuce u Zhasni! mohl zjistit a projekt tak může inspirovat i nové posluchače ke stahování podcastového obsahu. Cyklus je propojený s Radiem Wave, stanicí pro mladé posluchače, a primárním publikem jsou tedy posluchači Radia Wave. Zároveň si ale myslím, že se u podcastů obecně tvůrci nedívají tolik na věk nebo jiné popisné demografické údaje publika, ale spíše na to, koho zajímá dané téma.

Co je tedy cílem série? Informovat, hodnotit nebo jen zachytit skutečnost?

Určitě nechceme hodnotit ani moralizovat. Cílem je nabídnout osobní příběhy, intimní vyprávění lidí, kteří daná témata ve svém životě řeší nebo se s nimi setkali a svým vyprávěním ho otevřeně vypráví i těm, které dané téma zajímá.

Podle čeho jste vybírali režiséry?

Chtěli jsme mladé tvůrce, kteří dokáží citlivě a empaticky poslouchat a příběhy zachytit věrohodně a zajímavě, dát jim tvar i atmosféru. Všichni režiséři jsou zkušení filmaři nebo dokumentaristé, pro některé z nich byla práce s audio formátem první zkušeností v jejich tvůrčí kariéře. Hodnocení jejich práce nechávám na posluchačích. Pro nás bylo skvělou zkušeností mít tým postavený z velmi zajímavých tvůrčích osobností.

Bondage, coming out, online seznamky. To jsou jen některá z témat, která jste zpracovali. Možností ale bylo daleko více. Lidská sexualita je koneckonců plná kontroverzních či prostě jen zajímavých témat. Co bylo vodítkem při výběru témat pro sérii Zhasni!?

Témata i jejich zpracování jsme do velké míry nechali v rukou samotných autorů, chtěli jsme dát prostor jejich tvůrčímu rukopisu a přístupu k dané látce. Důležité bylo, aby téma zajímalo samotného režiséra, aby se s respondentem chtěl bavit a poslouchat ho nebo ji. Zkrátka aby měl k tématu takový přístup, který se odrazí i na výsledném zpracování a každý díl bude tím pádem zajímavý a bude bavit i posluchače.

V době internetu si ale každý může informace o těchto tématech najít. Co podcasty Českého rozhlasu nabízejí jiného?

Nešlo nám o to zmapovat nebo představit nějaké konkrétní téma, šlo nám o skutečné životní příběhy, o vyprávění lidí a jejich míru otevřenosti i v něčem tak osobním, jako je sexuální zkušenost.

První podcast na téma bondage je zpověď ženy, která praktiku představuje posluchačům. Jsou tímhle způsobem dělané všechny podcasty?

Každý díl má autorský rukopis daného režiséra. Primární linie je založená na vyprávění respondentky nebo respondenta, nicméně přístupy k tomuto vyprávění se u jednotlivých dílů liší.

Plánujete další sérii podcastů?

Český rozhlas určitě bude pokračovat v rozšiřování své nabídky podcastového obsahu pro posluchače. Je to jedna z důležitých forem distribuce, způsob, jakým budou posluchači do budoucna stále více rádio vnímat a poslouchat. Za Kreativní HUB v současné době připravujeme jiné typy projektů a obsahu. Nicméně nevylučuji, že do budoucna se další podcastová série v nabídce Českého rozhlasu nebo jednotlivých stanic objeví.

autoři: dok , Jan Krejcar
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři