O vítězích festivalu rozhodne porota v mezinárodním složení

16. březen 2017

V letošním ročníku festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio zasednou hned tři mezinárodní poroty, které vyberou vítěze v kategoriích Drama, Dokument a Reportáž.

Díky podpoře Mezinárodního visegrádského fondu mohli v aktuálním ročníku přihlašovat svá díla i tvůrci ze zahraničí. Konkrétně se jedná o soutěžní kategorii Reportáž, která je letos otevřená jak tvůrcům z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, tak i ze zemí přizvaných vysílatelů. Také poroty ve všech kategoriích jsou složené ze zástupců evropských zemí.

Český rozhlas se při organizaci letošního ročníku může navíc opřít o partnerství s veřejnoprávními vysílateli ze zemí V4 - jmenovitě Rozhlasem a Televizí Slovenska (RTVS), rozhlasem Polskie Radio a maďarským MTVA.

Celkem patnáct členů poroty rozhodne o vítězích 33. ročníku. V každé kategorii se sejde vždy pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí. Kromě zemí visegrádského prostoru bude zastoupena i Velká Británie, Rumunsko a Francie.

Před samotnou hlavní soutěží provedla porota předvýběr z přihlášených pořadů a doporučila díla do hlavní soutěže. Hodnocení děl v hlavní soutěži provede porota tajným hlasováním po veřejném vyslechnutí soutěžních pořadů nebo reportáží.

V pondělí 20. března se bude rozhodovat v soutěžní kategorii Dokument, a to porotou ve složení Alena Blažejovská (Česká republika), Agnieszka Czyżewska-Jacquemet (Polsko), Benoît Bories (Francie), Andrea Slováková (Česká republika) a Štěpán Kubalík (Česká republika).

V úterý 21. března se rozhodne v mezinárodní kategorii Reportáž. V odborné porotě zasednou Emily Thompson (Radio Free Europe/Radio Liberty), Erika Farkas (Maďarsko), Klára Stejskalová (Česká republika), Rastislav Šimášek (Slovensko) a Andrzej Brzoska (Polsko).

Ve středu 22. března budou soutěžit díla z kategorie Drama. Vítěze vyberou členové poroty, a to jmenovitě Natália Deáková (Slovensko), Alison Hindell (Velká Británie), Ilinca Stihi (Rumunsko), Lenka Havlíková (Česká republika) a Ľubica Olšovská (Slovensko).

V každé soutěžní kategorii budou uděleny tři hlavní ceny Prix Bohemia Radio. Vítězové na prvních třech místech v kategorii Reportáž budou díky podpoře Mezinárodního visegrádského fondu oceněni finanční odměnou ve výši 1.500, 1.000 a 500 eur.

Hodnocení bude rozšířeno o nezávislou studentskou porotu. Ta rozhoduje o držiteli Cen studentů ze všech soutěžních pořadů nebo reportáží bez ohledu na předvýběr odborné poroty.

autor: Pavel Kachlík
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři