Podcast Zhasni! pustí světlo do stínů lidské duše

21. březen 2017

Zajímají vás témata sexuality nebo intimity? Zajímají vás nové technologie? Pokud ano, měli byste dorazit na prezentaci Fenomén podcasting. V rámci festivalu Prix Bohemia se bude konat 22. března v prostorách Uměleckého centra UP.

Slovo podcasting už asi většina lidí slyšela, ale málokdo ví, co vlastně znamená. Podcasting je způsob přenášení zvukových informací přes internet. Letos slaví teprve třináct let. Tento projekt, který může do jisté míry bojovat o posluchače rozhlasu, je u nás v posledních letech celkem vytěžovanou platformou.

Atraktivitu podcastům dodává jednoduchost sdílení souboru. Výrobce, nebo také autor, příspěvek nahraje na internet a už se o něj prakticky nemusí starat. Návštěvník webové stránky si soubor stáhne, nejčastěji ve formátu MP3, a nahraje si ho do libovolného zařízení, které přehrávání souborů v této podobě umožňuje. Potřebuje si jen nainstalovat podcastovou čtečku.

Obrovskou výhodou podcastů je, že si je můžete poslechnout kdykoliv a kdekoliv. Lze je libovolně přetáčet, zastavovat nebo přeskakovat, což u běžných rozhlasových pořadů možné není. Zároveň si podcasty můžete přehrát i na místech se špatným signálem, například v metru nebo v horské chatě.

Český rozhlas přichází s podcastem Zhasni!

Z těchto důvodů se na ně zaměřil i Český rozhlas. Prostřednictvím této moderní metody lze do společnosti přinášet i vcelku závažná témata, která by se tak mohla dostat i k lidem, kteří rozhlas běžně neposlouchají.

V této formě se také objevují klasické rozhlasové pořady jako Apatyka, Hubnutí zdravě s Kateřinou Cajthamlovou, ale také dnes již kultovní pořad S mikrofonem za hokejem. Zkrátka každý si mezi pořady Českého rozhlasu vybere ten svůj, který může poslouchat kdy se mu zachce.

Vše naleznete na adrese http://www.rozhlas.cz/iradio/podcast/, kde je i návod, jak nahrávky stáhnout a přehrát.

Nyní se Český rozhlas posunul ještě o kousek dál. Spolu s Terezou Nvotovou, Bohdanem Bláhovcem a dalšími umělci vytvořil svůj první původní podcast Zhasni!. Devítidílná série Radia Wave promlouvá o sexualitě mladé generace a nabízí další pohled na sex a intimitu. První díl měl premiéru 1. března tohoto roku.

Jako host z řad autorů podcastu Zhasni! představí svou práci v rámci prezentace na festivalu Prix Bohemia Radio Roman Štětina. Prezentaci povedou producenti Kreativního Hubu Českého rozhlasu, který za výrobou podcastu stojí.

Dozvíte se mnohé o vývoji podcastingu, jeho současném stavu a budoucnosti a také o tom, jak se podcast distribuuje.

autoři: dok , Jan Krejcar
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři