Porota 5. soutěžní kategorie

7. říjen 2014

Zpravodajský přípravek (rozhlasová kategorie)

Ray Furlong
Pracuje jako moderátor a novinář pro BBC od roku 1997, se zaměřením na mezinárodní politiku. Od roku 2006 žije v Londýně, kde uvádí různé pořady na BBC World Service (např. World Briefing, The Newsroom a další). Zároveň působí jako televizní a rozhlasový zpravodaj v řadě zemích. Předtím byl vedoucí zpravodaj BBC v Německu (2003-2006) a zpravodaj BBC v Praze (1997-2003), kde pokrýval střední a východí Evropu. Mluví česky a německy.

MgA. Michal Bureš
Režisér, dramaturg, scenárista, předseda Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. Absolvoval Česko-francouzskou sekci Slovanského gymnázia v Olomouci a Divadelní fakultu JAMU, kde rovněž externě vyučuje rozhlasovou specializaci. Žije v Praze. Mezi lety 2000 – 2009 působil v pozici tiskového mluvčího a vedoucího public relations na Pozemkovém fondu ČR. V současné době se věnuje natáčení audioknih, rozhlasové a divadelní režii, pedagogické činnosti a reflexím problematiky médií.

Michal Bureš

Zdeněk Šámal
Ředitel zpravodajství ČT. Pracoval na pozicích šéfredaktora internetového zpravodajství TV Nova, generálního ředitele televize Z1 a naposledy působil jako poradce a programový ředitel televize Metropol. Jeho profesní život je spjat s televizí veřejné služby. V České televizi začínal jako redaktor, reportér a moderátor. Později pracoval jako zpravodaj ČT v Rusku a nakonec se stal šéfredaktorem zpravodajství. V roce 2000 Českou televizi poprvé opustil, aby uvedl do života úspěšnou slovenskou zpravodajskou stanici TA3. V roce 2003 se vrátil do ČT a stal se ředitelem zpravodajství. V tomto období stál u zrodu úspěšné zpravodajské stanice ČT24. Funkci zastával do podzimu 2007. Zdeněk Šámal vystudoval Fakultu sociálních věd UK. V roce 2009 zahájil studium pravěké a raně středověké archeologie na Filozofické fakultě UK. Je autorem knih Ruská mafie a Objektivy z Ruska.

Zdeněk Šámal z České televize byl hostem Radiožurnálu

Jan Pokorný
Šéfredaktor Český rozhlas Radiožurnál. Vystudoval Fakultu žurnalistiky UK v Praze. Od července roku 1984 pracuje v Českém rozhlase. Byl redaktorem zpravodajské směny, moderátorem Dobrého jitra z Prahy, po roce 1989 zpravodajem z Federálního shromáždění, vedoucím redakce moderátorů, vedoucím redakce publicistiky, šéfredaktorem Radiožurnálu, zpravodajem ČRo ve Francii. Vedle toho občas spolupracoval s Českou televizí.

Jan Pokorný

Tomáš Pancíř
Vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze a už během studií pracoval jako reportér v pražském Rádiu City. V soukromých rádiích zůstal nakonec 15 let, z toho většinu strávil v Rádiu Blaník, kde byl šéfredaktorem a výkonným ředitelem. V letech 2008-2009 působil ve zpravodajské televizi Z1. V roce 2009 začal moderovat vysílání Radiožurnálu, následně se stal vedoucím domácí redakce Radiožurnálu a od května 2012 vede Centrum zpravodajství Českého rozhlasu.

Tomáš Pancíř
autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio