Porota I. soutěžní kategorie

30. říjen 2014

Online „Využití nových médií pro rozhlas a privátní rádia“ (mezinárodní kategorie)

Tomas Granryd

Od roku 1993 pracuje ve Švédském rozhlasu jako moderátor, producent, šéfredaktor a vedoucí projektu zaměřeného na vysílání pro mladé publikum. V současné době vede oddělení strategií pro rozhlasový obsah a služby pro mobilní telefony.

Alexandr Pícha

V současnosti je ředitelem Centra Nová média Českého rozhlasu. Jeho strategií je maximální podpora rozhlasového programu a multimedilizace. Centrum Nová média zajišťuje rozhlasové weby a aplikace, internetové vysílání, mobilní platformy, video přenosy a podílí se na většině projektů Českého rozhlasu.
Alexandr Pícha vystudoval historii, literaturu a češtinu na Karlově universitě. Absolvoval žurnalistické a manažerské stáže v USA. Před nástupem do Nových médií působil hlavně v rozhlasovém zpravodajství.
Začínal jako redaktor v zahraniční směně v newsroom, pak pracoval jako parlamentní zpravodaj a zahraniční zpravodaj v USA. Jako šéfredaktor a později ředitel transformoval Radiožurnál ve zpravodajsko-publicistickou stanici. Rozjížděl také projekt digitálního vysílání Českého rozhlasu. Rozhlasovou kariéru přerušil jen po rozdělení Československa, kdy na rok odjel na Slovensko pracovat jako zahraniční zpravodaj České televize.

Alexandr Pícha

Josef Šlerka

Působí jako vysokoškolský pedagog na Karlově univerzitě se zaměřením na nová média a sociální sítě. Je jedním z hlavních českých odborníků na internet, sémiotik a zaměřuje se zejména na analýzu a výklad dat ze sociálních sítí. Vystudoval obor Estetika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a následně na této fakultě studuje doktorandský program. Působil také ve společnosti Ataxo, kde byl vedoucím technologické divize Social Insider. V letech 2008 a 2010 byl členem Akademického senátu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a zastupoval tuto fakultu také v celouniverzitním Akademickém senátu. V současnosti se věnuje také strojové analýze přirozeného jazyka a nejrůznějším aspektům sociálních médií. Zakládal překladatelský časopis Plav a podílí se na organizaci festivalu českého jazyka Šrámkova Sobotka.

Josef Šlerka, odborník na nová média
autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio