Porota IV. soutěžní kategorie

8. říjen 2014

Zpravodajský příspěvek, reportáž (národní kategorie)

Erik Best

Narozen 1962 v Severní Karolině, USA. Již ve svých 16 letech začal pracovat na pozici sportovního redaktora deníku The Missoulian v Montaně. Roku 1985 získal bakalářský titul na Georgetown University z Východoevropských studií se zaměřením na ruský jazyk. Téhož roku rovněž absolvoval magisterské studium ruského jazyka na Middlebury College a v roce 1987 získal titul MBA na University of North Carolina at Chapel Hill. Profesí novinář, žijící v Česku od roku 1991, začal rok po svém příjezdu vydávat zpravodajský bulletin Fleet Sheet cílený zpočátku na cizince žijící v Čechách. Od roku 2001 vydává také vlivnou publikaci Final Word. Díky uznání, které si Final Word vydobyl, je Erik Best častým hostem českých rádií a televizních pořadů. Nejnovější mediální produkt Erika Besta Friday Edition, který začal vycházet v roce 2011, představuje týdenní analýzu, jež je exkluzivně distribuována pouze předplatitelům Fleet Sheet a nabízí hlubší analýzu a propojení nejdůležitějších událostí uplynulého týdne.

Michal Kubal

Michal Kubal

Začal už během studií na FSV UK pracovat v České televizi. Jeho první zpravodajskou destinací byla v r. 1998 Bosna. Následovaly časté reportážní cesty na Balkán v letech 1999-2000, mj. o válce v Kosovu i bojích v Srbsku nebo Makedonii. Po 11. září 2001zamířil do Pákistánu i Afghánistánu a přinášel první původní české reportáže z oblastí opuštěných Talibanem. V roce 2003 strávil šest týdnů v bombardovaném Bagdádu, informoval o náletech, pádu S. Husajna i chaosu po příchodu amerických vojsk. O rok později přinášel reportáže z počátku občanské války v zemi. Šťastně přežil únos sunitskými ozbrojenci a do Iráku pak ještě několikrát vrátil, mj. na první svobodné volby. V letech 2008-2012 byl stálým zpravodajem ČT ve Washingtonu, informoval mj. o zvolení B. Obamy za prezidenta nebo vypuknutí i dopadech finanční krize. Přímo z místa informoval i o zemětřesení na Haiti v r. 2010. Je držitelem mj. Ceny 1. Června nebo Ceny Ferdinanda Peroutky. Je spoluautorem knihy Válka o Irák a celovečerního dokumentu V hlavní roli Gustáv Husák. Nyní vede zahraniční zpravodajství a je zástupcem šéfredaktora zpravodajství ČT.

Martin Ondráček

Martin Ondráček

Svoji profesní kariéru začínal v roce 1989 v legendárním rozhlasovém Mikrofóru. Později pracoval jako redaktor a moderátor v rádiu Alfa a TV Prima. V roce 2000 se stal zástupcem šéfredaktora zpravodajství TV NOVA. V letech 2003 - 2012 pracoval jako ředitel sekce zpravodajství a publicistiky tamtéž. Je spoluautorem konceptu publicistických pořadů Střepiny a Víkend, byl zodpovědný za digitalizaci zpravodajství. Od roku 2012 pracuje v Českém rozhlase. Spolu s Janem Pokorným prosadil koncepci „rolling news“ pro Radiožurnál. Je autorem nebo spoluautorem řady programových a marketingových eventů Českého rozhlasu (100 statečných, Pomáhejte s námi, Karel Kryl 70).

Petra Procházková

Petra Procházková

Novinářka, spisovatelka, válečná zpravodajka, humanitární pracovnice. Po vystudování gymnázia absolvovala fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Od roku 1990 spolupracuje s Lidovými novinami. V průběhu 90. let se stala známou a uznávanou novinářkou především svým zpravodajstvím z válečných konfliktů, které vznikly po rozpadu Sovětského svazu na Kavkaze. V roce 1994 spolu s Jaromírem Štětinou založili soukromou novinářskou agenturu Epicentrum. Začala pracovat s kamerou a natočila různé reportáže. Přispívala do Lidových novin, slovenských SME, týdeníku Týden a dalších časopisů. Svou zpravodajskou činnost kombinuje s humanitární prací. V roce 2001 byla spoluzakladatelkou občanského sdružení Berkat, které pomáhá dětem, ženám a dalším v Čečensku, Afghánistánu i uprchlíkům v České republice. Je nositelkou řady ocenění a vyznamenání, např. Novinářské ceny Ferdinanda Peroutky (1997) nebo Státního vyznamenání k 28. říjnu - Medaile Za zásluhy III. třídy (2000). Vydala několik románů, jako poslední Aluminiovou královnu a Frištu.

Jakub Železný

Jakub Železný

Vystudoval žurnalistiku na FF UP a mediální studia na FSV UK. V současnosti je na FF UP externím doktorandem v oboru „české dějiny“ a na FSV UK přednáší o televizním zpravodajství. Novinářskou kariéru začal na počátku roku 1993 v Českém rozhlase, kde strávil jako redaktor a moderátor téměř 20 let. Od poloviny 90. let externě spolupracoval s firmami, dodávajícími pořady pro soukromé televize, v roce 1999 poprvé moderoval v České televizi. Ve zpravodajství ČT působí od léta 2002, v současnosti moderuje hlavní zpravodajskou relaci Události a zároveň je vedoucím moderátorů Redakce zpravodajství. Od ledna do června 1989 byl trestně stíhán za účast na demonstracích během tzv. Palachova týdne, na konci roku 1989 byl předsedou stávkového výboru Gymnázia Na Zatlance. Je spoluautorem několika publikací o moderní české architektuře (mj. o Karlu Pragerovi, Janu Bočanovi a Ladislavu Vrátníkovi).

autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio