Pusťte si do uší vítěze Prix Bohemia Radio 2020

9. listopad 2020

Přes stovku nejenom rozhlasových děl se loni utkalo o přední příčky mezinárodního festivalu Prix Bohemia Radio 2020. Poslechněte si příspěvky, které zvítězily v boji o nejlepší drama, dokument, reportáž a multimediální projekt.

svědectví o lidských traumatech. Finálová díla v mezinárodní sekci Reportáž zase zavedla posluchače k problematice mexicko-americké hranice nebo přiblížila situaci romské kolonie v malé vesničce nedaleko maďarské metropole. Drama nabídlo dramatický epos, hororovou povídku nebo pohádku. Oficiální premiéru měla při letošním ročníku sekce Multimédia. Druhá mezinárodní sekce představila projekty, které inovativním způsobem zpřístupňují konzumaci audia a posluchačům nabízí nejenom zvuk, ale také interakci s dalším obsahem.

Nejvyšší příčku v kategorii Dokument získala Zpověď autorky Magdalény Trusinové, která představuje skutečný příběh dívky, kterou v dětství zneužil kněz. Poslechněte si, jak k něčemu takovému vůbec dojde a co všechno to vyvolá a zapříčiní.

Mezi reportážemi zvítězil Vztek a beznaděj na obou stranách plánované zdi na mexicko-americkém pomezí reportéra Jana Kaliby. Reportáž se věnuje důvodům i důsledkům stavby zdi, kterou americký prezident Donald Trump označuje za řešení problémů s nelegální migrací, kriminalitou či drogami. Odpůrci ji naopak považují za drahé i neúčinné řešení problémů v pohraničí a za obchodování se strachem v době, kdy je podle vládních statistik situace na hranici oproti nedávné minulosti klidnější.

První oficiální ročník kategorie Multimédia přinesl české i zahraniční multimediální projekty. Vítězem se nakonec stal projekt Rozděleni svobodou z dílny Českého rozhlasu, který se snažil zodpovědět otázku, zda je česká společnost opravdu rozdělená, jak se tvrdí. Výsledkem sociologického průzkumu bylo odhalení šesti společenských tříd. Reportéři vybrali typické představitele každé skupiny a ty představili veřejnosti. Projektu Rozděleni svobodou se dopodrobna věnuje tato stránka.

autor: nwe
Spustit audio