S vakcínou mRNA na ceste k Nobelově ceně

21. září 2021

Tato reportáž o vývoji vakcín založených na mRNA poprvé poskytla posluchačům informace ve vědeckém vzdělávacím stylu a přispěla k širokému šíření nového vynálezu.

Závod s časem. Tlak na výzkumníky je obrovský, protože cílem je co nejdříve vyrobit vakcínu, která by mohla účinně a bezpečně bojovat proti pandemii covid-19 způsobené novým typem koronaviru.

Základy revolučních vakcín mRNA vyvinula maďarská biochemička Katalin Karikó. Narodila se ve městě Kisújszállás v Maďarsku, promovala na univerzitě v Szegedu v roce 1978. Vývoj a výzkum vakcíny proti koronaviru byl zahájen v březnu 2020. Katalin Karikó, bývalá profesorka Pennsylvánské univerzity, dnes viceprezidentka německé společnosti BionTech, vedla mezinárodní pracovní skupinu, ve které pracují další 3 maďarští vědci: Norbert Pardi, biolog lékařského týmu Pennsylvania University; Gábor Tamás Szabó, výzkumný kardiolog německého BionTech; Gábor Boros molekulární biolog německého BionTech.

Kdo jsou? Jak se tento tým maďarských vědců sešel k vývoji vakcín v boji proti covidu-19, jak vynikající je individuální role maďarských vědců v této práci? Jaká bude budoucnost a směr vývoje vakcíny? Je maďarská vesnice Kisújszállás novou pevností vakcíny?

Význam tohoto spočívá v tom, že profesorka Katalin Karikó a všichni její tři maďarští kolegové poskytli v této záležitosti našemu kossuthskému rozhlasovému kanálu svůj první rozhovor na světě. Tato reportáž o vývoji vakcín založených na mRNA poprvé poskytla našim posluchačům informace ve vědeckém vzdělávacím stylu a přispěla k širokému šíření tohoto nového vynálezu. V naší zprávě bychom chtěli zdůraznit lidskou velikost maďarských vědců jít příkladem, být vzorem pro mladé lidi. Hodnota tohoto výzkumu přesahuje vývoj vakcíny, má významný dopad na budoucí revoluční metody v léčení.

Reportáž uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: úterý 19. října 2021 | II. blok poslechového dne (13:30 16:00)
Kde: Umělecké centrum UP, Divadelní sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář dokumentu si stáhněte do svého mobilního telefonu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Reportáž
Název: Útban a Nobel díj felé az mRNS vakcináva / S vakcínou mRNA na ceste k Nobelově ceně
Autor: Margit Nagy
Délka (v minutách): 9:19
Jazyk: maďarština
Vysíláno: MTVA / Maďarsko

Spustit audio