Soudný den. Strhující hra o věčné lidské touze po vyšší spravedlnosti

1. září 2021

Rozhlasová inscenace jedné z posledních her rakouského dramatika Ödöna von Horvátha, pojednávající o věčné lidské touze po vyšší spravedlnosti. Odehrává se v malé obci položené na rušné železniční trati, kde projíždějící vlaky jen málokdy zastaví.

Logo

Pod dusivým drobnohledem tady žije železniční přednosta Hudetz, jehož manželství se starší ženou je oblíbeným námětem místních drbů. Když přednosta způsobí srážku vlaků, po které zůstane víc než deset mrtvých, přiklání se veřejné mínění ve sporu o jeho vinu hned na tu, hned na onu stranu. Bez důkazů, ale pokaždé připravené podle potřeby lynčovat nebo oslavovat.

Ödön von Horváth ve svých „lidových hrách“ působivě zachytil tísnivou atmosféru před začátkem druhé světové války, kdy ve společnosti narůstala netolerance a agresivita schopná zažehnout výbuch násilí. Tento dobový pocit krajního okamžiku, nadcházejícího „soudného dne“, se stal východiskem pro hudebně-zvukové řešení inscenace, na kterém spolupracovali režisér Vít Vencl, zvukový designér Ladislav Železný a autor hudby Miro Thóth.

Osoby a obsazení: Tomáš Hudetz (Honza Hájek), Paní Hudetzová (Dana Černá), Alfons (Martin Myšička), Hostinský (Václav Vydra), Anna (Klára Suchá), Ferdinand (Ladislav Hampl), Lena (Klára Sedláčková-Oltová), Paní Leimgruberová (Jana Boušková), Lesní dělník (Martin Zahálka), Četník (Petr Lněnička), Obchodní cestující (Jiří Suchý z Tábora), Topič Kohut (Jan Krafka), Státní zástupce (Aleš Procházka), Kriminalista (Tomáš Karger), Pochůzkář (Hanuš Bor), Pokorný (Jiří Vyorálek), Host (Jiří Maryško) a další
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Jarmila Hrubešová
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 11. 4. 2020

Drama uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: středa 20. října 2021 | 09:30 – 11:00
Kde: Umělecké centrum UP, Filmový sál – 3. patro
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Spustit audio