Alfred Strejček

22. listopad 2023

24. 11. 1941

Herec a recitátor

Do Síně slávy Českého rozhlasu uveden v roce 2022

Vystudoval herectví na brněnské JAMU a již během studií hrál v olomouckém Divadle Oldřicha Stibora. Následovala angažmá v Divadle Jiřího Wolkera, divadle Maringotka, Státním divadle Brno, v Divadle Za branou a v Divadle E. F. Buriana. Od roku 1989 se rozhodl být na volné noze. Brzy se vyprofiloval jako vyhledávaný recitátor – měl své pořady v poetické vinárně Viola, v Lyře Pragensis, vystupoval v televizních Nedělních chvilkách poezie. V Čs. televizi rovněž patnáct let moderoval Hudební studio M představující klasickou i jazzovou tvorbu.

Od první poloviny devadesátých let uvedl ve více než třiceti zemích světa svůj autorský pořad Vivat Comenius, v němž účinkoval s kytaristou Štěpánem Rakem. Patřil mezi hlavní tvůrce festivalu Ortenova Kutná Hora. Vyučoval umělecký přednes na Pražské konzervatoři a externě rétoriku a komunikační dovednosti na Palackého univerzitě v Olomouci. Stal se rovněž ideálním interpretem melodramatu, žánru na pomezí hudby a mluveného slova.

Počátkem šedesátých let navázal spolupráci s Československým rozhlasem. Rozhlasový archiv obsahuje více než patnáct set pořadů, na kterých se podílel. Jsou mezi nimi rozhlasové hry, jednohlasé i dramatizované četby na pokračování i pořady poezie. Až do svého onemocnění virovým syndromem v roce 2017 oslovoval posluchače Dvojky v Nedělním dobrém jitru a po uzdravení se k rozhlasovému mikrofonu dokázal vrátit jak v Dobrém ránu s Dvojkou, tak ve speciálech věnovaných nadčasovým hodnotám našich životů.

Je držitelem Ceny Františka Filipovského za herecké mistrovství v dabingu, ceny Křišťálová růže a ocenění UNESCO.

Alfred Strejček se do paměti rozhlasových posluchačů zapsal především jako empatický interpret literárních a básnických textů. Jeho četby a recitace jsou vzorem kultivovaného mluveného projevu.

autor: Milan Pokorný
Spustit audio