Nová kategorie podcast zaujala širokou škálou témat

13. říjen 2022

Čtvrteční festivalový den patřil podcastům. Novou kategorii české podcastové scény na Prix Bohemia Radio uvedla garantka programu Iva Jonášová.

Ze všech kategorií festivalu se právě do té podcastové přihlásilo se svou tvorbou nejvíce autorek a autorů. Pouhých deset však bylo nominováno do užšího výběru na základě výběru odborné poroty, ve které zasedli Barbora Vičarová, Adam Javůrek, Roman Štětina, Filip Rožánek a mezinárodní člen Peter Hanák. Pětici přítomných při poslechovém dni doplnil také Jakub Skalický, který se však debaty zúčastnil pouze online.

Iva Jonášová na soutěžní prezentaci podcastů

 Podcasty Národního divadla představila Kateřina Ondroušková. Tato řada vychází ze záznamů inscenací a snaží se audiovizuálně přenést divadelní zážitek posluchači. Součástí toho je také přiblížit dramaturgický záměr autora. „Obsah podcastu je nadčasový a bude fungovat i nadále jako takový návod, který si lidé pustí, aby mohli zpětně inscenaci pochopit,“ dodává jeden z tvůrců Damian Machaj.

Kateřina Rathouská představuje podcast Neklid

O uvedení podcastu Neklid se postarala kreativní producentka Kateřina Rathouská. Ta vypíchla jedinečnost této série a poukázala na zvukové řešení, které bylo tvořeno binaurálními prvky. „Šlo nám o to, aby se lidé skutečně báli, když budou díly poslouchat skrze sluchátka,“ dodala. Podcast je doplněn o animované spoty, na které při debatě upozornila členka poroty Barbora Vičarová a pochválila kampaň, která k Neklidu přitáhla více posluchačů. Graficky spoty ztvárnila animátorka Diana Cam Van Nguyen, držitelka Českého lva.

Další v řadě bylo představení hard talku autorek Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s názvem Ptám se já. Přesto, že se jedná o ostré rozhovory moderátorek především se známými politiky, sál se při jejich ukázkách zaplnil smíchem. Název podcastu byl ovšem ve vztahu k žánru v diskuzi označený za konfrontující, protože může působit iritujícím dojmem.

Kdo je Digitální spisovatel?

Inovativní podcast, který tvoří umělá inteligence, představila spoluautorka Anna Vošalíková. Digitální spisovatel má dnes již dvě série, z toho jednu ve spolupráci s českými autory. „Zajímalo nás, co se stane, když dáme umělé inteligenci kompletní autorskou svobodu,“ říká k námětu na podcast spoluautorka. Debata se dále rozvíjela na téma, zda a jestli vůbec jsou výtvory umělé inteligence srovnatelné s díly autorů lidských.

Na drsnější notu navázaly reportážní audio dokumenty Exteriéry. Zabývají se problematikou dění ve společnosti, jako je například nedobrovolná sterilizace romských žen nebo tlak na vzhled v gay komunitě. „Já bych jen podotknul, že jsem čekal obsahově jiný podcast. Může to být pro posluchače matoucí,“ uvedl novinář Filip Rožánek.

Po obědové pauze, kdy se diváci opět vrátili do filmového sálu v Uměleckém centru Univerzity Palackého, se představil jediný dvoujazyčný podcast Karbon. Klima podcast o energetické transformaci vysílaný v českém a německém jazyce. Za úskalí porotci označili nedostatečnou propagaci pořadu posluchačům cílové skupiny.

Jako dosud nejúspěšnější podcast Seznam zpráv se nám představilo České podsvětí. Narativní true crime série, ve které probíhá mezigenerační rozhovor mezi investigativcem Josefem Klímou a youtuberem Adamem Miklicou. Společně přehrávají audio vzpomínky na devadesátá a později nultá léta.

Vít Schmarc a Aleš Stuchlý při prezentaci podcastu Čelisti

Příjemným ozvláštněním se stal filmově kritický magazín Čelisti, autorů Víta Schmarce a Aleše Stuchlého. Energický projev doplněný řadou vtipů dostal diváky v sále znovu do bujarého smíchu.

Příběh interaktivního podcastu Stopař, v hlavní roli s Davidem Novotným, rozdělili autoři námětu do jedenácti žánrů. Východní situace ovšem zůstává vždy stejná. Jedna situace má tedy v každém dílu jedenáct rozuzlení, a posluchač si tak sám může vybrat, jaký žánr si zvolí. Kateřina Rathouská doplnila, že ze všech nejoblíbenější je mezi posluchači právě detektivka.

Za podcast s největším ohlasem návštěvníků poslechového dne můžeme označit Sádlo autorky Ridiny Ahmedové, která s producentkou Veronikou Ruppert přibližovala problematiku zesměšňování žen kvůli jejich váze. „Sádlo je přirozenou součástí našich těl,“ dodává autorka a vyvrací také fakt, že by ve svém díle jakkoli propagovala obezitu.

Autorka je členkou studentské redakce festivalu Prix Bohemia Radio

autor: Veronika Turková
Spustit audio

Více o tématu

Naši partneři