František Novotný

22. listopad 2023

7. 6. 1943

Básník, textař, moderátor

Do Síně slávy Českého rozhlasu uveden v roce 2022

Absolvoval Filozofickou fakultu a postgraduálně i Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Profesně se věnoval teorii a praxi komunikace, patří k uznávaným odborníkům v oblasti vztahů k veřejnosti a krizové komunikace. Veřejnost však zná zejména jeho knížky, rozhlasové pořady a komponované literárně hudební pořady, s nimiž jezdí za svým obecenstvem po celé republice. Neméně proslulá je jeho spolupráce se skupinou Spirituál Kvintet, pro kterou napsal řadu písňových textů a na jejíchž koncertech psal podle spontánních pokynů diváků často kvalitní a vtipné básničky (výběr vyšel v knížce Písničky na tři slova). Písňové texty napsal i pro řadu dalších interpretů.

Síň slávy

Jeho rozhlasová cesta započala již v sedmdesátých letech, kdy se podílel na přípravě pořadů 3x60, a to stereo, Textempore nebo Šansony, songy a písničky. Po sametové revoluci se stal vedoucím Redakce vysílání pro zahraniční krajany. Do paměti a srdcí rozhlasových posluchačů se nesmazatelně zapsal svými pořady Okouzlení slovem a Setkání s Karlem Čapkem, na kterých spolupracoval s Luďkem Munzarem. Po mnoho let oslovuje posluchače Dvojky v Nedělním dobrém ránu.

Jeho knížky veršů (například Tichá vůně slov, Ozvěna tenká jeho vlas, Blažení, Buďme, Jak se hladí duše) mají náklady úspěšných detektivních titulů, právem mu patří označení nejčtenější český básník současnosti. Úspěch sklidily i další jeho knihy, například Okouzlení slovem aneb Hořkosladké z cukrárny, vycházející z úspěšného rozhlasového pořadu, nebo Čertoviny s ilustracemi Karla Franty.

Je držitelem Medaile Karla Čapka.

František Novotný přivedl k vnímání pozitivních lidských hodnot, poezie a kvalitní hudby generace rozhlasových posluchačů. Je ztělesněním humanistického poslání veřejnoprávního rozhlasu srozumitelného těm nejširším vrstvám posluchačů.

autor: Milan Pokorný
Spustit audio