Co vedlo k celosvětové ekonomické krizi v roce 2008? Odpovědi nabízí Massiniho dramatický epos

30. srpen 2020

Když v roce 2008 došlo k celosvětové ekonomické krizi způsobené krachem americké banky Lehman Brothers, rozhodl se italský spisovatel a dramatik Stefano Massini zjistit, co všechno k této události vedlo.

Jak sám přiznává, do té doby se o ekonomii příliš nezajímal, a tak se vrhl do studia materiálů o historii rodu těchto slavných bankéřů. Výsledkem jeho tříleté práce byl vznik monumentální divadelní trilogie Lehman Brothers, která se stala světovou senzací. Kromě Itálie byla inscenována v divadlech v Německu, Francii, Anglii, USA a dalších zemích včetně České republiky a byla ověnčena řadou cen.

Massiniho dramatický epos je napsán velmi netradiční formou. Více než divadelní text připomíná rytmizované vyprávění, které kromě dialogických pasáží nemá konkrétní postavy. Nechává inscenátorům svobodnou volbu, jak tento materiál uchopit.

Trilogie začíná v polovině 19. století, kdy do Ameriky emigrují tři bratři, synové jihoněmeckého židovského obchodníka, a založí v Montgomery malou textilní firmu. Končí o sto šedesát let později krachem banky, kterou vybudovali. Na osudu bratří Lehmanů a jejich potomků sledujeme uskutečnění „amerického snu“, kdy se z nemajetných přistěhovalců stanou jedni z nejbohatších mužů Ameriky, stýkající se se Solomonem Rothschildem či Henry Fordem. Současně jsme svědky proměn zákonitostí tržního hospodářství, od konkrétního obchodu s bavlnou, kávou či naftou, přes železnice, letadla, filmový průmysl až po abstraktní cenné papíry. Postupem let se v rodině Lehmanů nevyhnou změnám ani židovské tradice, které musí ustoupit potřebám a požadavkům světa velkého byznysu.

Poslechněte si debatu s tvůrci a členy odborné poroty!

Kdy: středa 14. října 2020 | 17:00 – 18:00
Jak: online stream na webu Prix Bohemia Radio

Šetříme lesy, šetřete taky! Na scénář dramatu se podívejte ve svém mobilu nebo na počítači.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Drama
Název: Dynastie – Lehman Brothers 
Autor: Marina Feltlová 
Režie: Aleš Vrzák
Překlad: Irena Novotná
Dramaturg: Marina Feltlová
Obsazení: Vypravěč 1 (Jiří Vyorálek), Vypravěč 2 (Jan Meduna), Vypravěč 3 (Ivana Uhlířová), Vypravěč 4 (Tereza Dočkalová), Hlasy (Radúz Mácha), Hlasy (Jan Szymik), Hlasy (Ian Richard Willoughby), Hlasy (Miroslav Hruška), Hlasy (Hanuš Bor), Hlasy (Jaroslav Vlach), Hlasy (Jiří Knot), Hlasy (Anna Theimerová), Hlasy (Marie Štípková), Hlasy (Klára Suchá), Hlasy (Eva Kodešová), Hlasy (Kajetán Písařovic) a Hlasy (Vojtěch Hájek)
Hudba a zvukový design: Jan Jirucha
Délka (v minutách): 59:41
Jazyk: český
Vysíláno: Český rozhlas Vltava

autor: Hok
Spustit audio