Do festivalové poroty v kategorii Multimédia usedne pět odborníků z multimediální sféry

21. únor 2020

Kategorii Multimédia čeká na 36. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio oficiální premiéra. Její zařazení odráží současnou výzvu, kterou pro mediální domy znamená multimedializace obsahu. Určena je projektům, které neotřelým způsobem zpřístupňují konzumaci audia a posluchačům nabízí nejenom zvuk, ale také interakci.

Mezi porotce kategorie Multimédia zasedne absolvent pražské UMPRUM, grafický a digitální designer na volné noze zabývající se především většími projekty webových aplikací a komunikačním designem Bohuslav Stránský. Od roku 1989 působil jako instruktor kurzů seberozvoje, později také jako lektor kurzů týmové spolupráce. Od roku 2007 vede ateliér Digitálního designu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně na Fakultě multimediálních komunikací, který je jako jeden z mála v České republice zaměřen primárně na design digitálních médií a elektronické publikování.

Bohuslav Stránský

Další místo zaujme akademička Dita Malečková. Pedagožka, filozofka a autorka mnoha textů věnujících se futurismu a novým médiím působí na Studiích nových médií Filozofické fakulty UK, kde přednáší o současné filozofii, vizuální kultuře a umění v kontextu nových médií. Zabývá se filozofickými aspekty médií a zajímá se o oblast Digital Humanities. Vystudovala filozofii a informační vědu na Univerzitě Karlově.

O vítězích 36. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i multimediální kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Sochař a architekt herních prvků Matěj Hájek je čtvrtým členem poroty. Jeho tvorba stojí mimo žánrové zařazení od experimentální plastiky přes monumentální realizace na pomezí sochy a folie architektury. Diverzního průzkumu hranic veřejného prostoru se účastní ve skupině Ztohoven, které je spoluzakladatelem. Spolupracuje s architektonickými ateliéry Land05, Molo architekti a RFRM. Projekty, na kterých se autorsky podílel, byly ve svých kategoriích oceněny v soutěžích Cena NG333, Grand Prix Architektů, Dřevostavbou roku a nominovány na Czech Grand Design. V roce 2020 založil studio SKULL, pod jehož hlavičkou dál rozvíjí potenciál spojení sochy a herní funkce. V současné době pracuje na realizaci instalace dětského hřiště pro Bienále architektury v Benátkách 2020.

Prezentace projektů před odbornou festivalovou porotou

Výsledky soutěže bude mít v rukou také Petr Uchytil. V oblasti marketingu, komunikace a obchodu rádiového vysílání působí více jak 12 let. Začínal jako marketingový manažer společnosti Regie Radio Music, zastupující na českém a slovenském trhu stanice Evropa 2, Europa 2, Frekvence 1, Impuls, později BBC/Zet ale také řadu regionálních stanic a programových sítí (např. Kiss). Dnes působí jako ředitel divize marketingu a podpory obchodu mediálního zastoupení Radiohouse a má na starosti zejména podporu komerčních zájmů stanic Frekvence 1, Evropa 2, rádia Blaník, sítě Hit rádií a dalších více jak 50 stanic v éteru i na internetu. Kromě strategického marketingu a podpory prodeje reklamy se zaměřuje také na programový i komerční výzkum, projekty společenské zodpovědnosti. Petr Uchytil rovněž moderoval v rádiu několik odborných pořadů, zabývá se digitálními platformami audio vysílání a nejnovějšími trendy v oblasti multimédií. Pravidelně přednáší na oborových akcích i na akademické půdě. Absolvoval ČZU, FFUK a VŠEM. Je ženatý a má dvě děti. Miluje rádio ve všech jeho podobách. Jak on sám říká #radiojenejlepsi.

Poslední místo ve festivalové porotě patří šéfproducentce audioportálu mujRozhlas.cz Anně Vošalíkové. Vystudovala obor Studia nových médií na Karlově univerzitě. V rámci svého výzkumu se zabývala problematikou manifestace transhumanismu v designu počítačových her, čemuž se věnovala i ve své diplomové práci. Připravuje a moderuje také novomediální podcast Českého rozhlasu s názvem Ping. Před rozhlasem působila jako tisková mluvčí v neziskové organizaci zabývající se lidskými právy a jako konzultant v PR agentuře.

autor: nwe
Spustit audio