Dobrá reportáž v těžké době? Druhá kategorie nabídne debatu s odborníky a 12 příspěvků k poslechu

8. říjen 2020

Osm zahraničních a čtyři české reportáže poslala odborná porota do boje o tři vítězné příčky druhé festivalové kategorie. Připomeňte si jejich prostřednictvím nedávné události a buďte svědky online debaty na téma vznik reportáže v současné době.

Jaké pocity vyvolal plán vystavět na mexicko-americké hranici zeď? Co zjistila redaktorka, která se vydala po stopách Milana Rastislava Štefánika? Podařilo se zlepšit situaci romské kolonie v malé vesničce nedaleko maďarské metropole? Nejenom na tyto otázky odpoví dvanáct reportáží, které se dostaly do finálního výběru Prix Bohemia Radio 2020.

Soutěžní díla z Prix Bohemia Radio 2020 si můžete do 18. října poslechnout na webu festivalu. Stačí si vybrat kategorii. Poslouchejte na prixbohemia.rozhlas.cz/soutezni-dila.

Jak natočit dobrou reportáž v těžké době? Sledujte debatu odborníků

Co je zásadní pro dobrou a kvalitní reportáž a jaká jsou její úskalí? Jak se reportér připravuje na natáčení a co všechno musí udělat ještě před tím, než začne natáčet? A jak se v praxi připravuje reportáž v časech koronaviru? Tyto otázky proberou zkušení redaktoři Českého rozhlasu, kteří se s diváky podělí také o své mnohaleté zkušenosti a zážitky z praxe. Online debatu sledujte v úterý 13. října od 17:00 do 18:00 na webu a Facebooku Prix Bohemia Radio.

Diskutovat budou redaktor Zahraniční redakce a dlouholetý zpravodaj v Polsku a při EU Pavel Novák, vedoucí Sportovní redakce Miroslav Bureš a vedoucí Zpravodajství Hradec Králové Martin Pařízek. Debatou bude provázet moderátor Radia Wave Martin Minha.

Sledujte debatu ke kategorii Reportáž. Už v úterý 13. října na webu a Facebooku Prix Bohemia Radio

Odborná porota v kategorii Reportáž

Nejlepší reportáže bude vybírat pětice odborníků z rozhlasové branže. O vítězích rozhodne spisovatel, publicista a rozhlasový redaktor David Vaughan, zvukový režisér Andrzej Brzoska, Emily Thompson, která přispívá do veřejného rozhlasu ve Spojených státech, novinář Jolyon Naegele a bývalý zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavroušek.

Mezinárodní kategorie Reportáž je určena rozhlasové reportáži s maximální stopáží do 10 minut, odvysílané v období od 1. 1. do 31. 12. 2019 českým vysílatelem nebo zahraničním vysílatelem na území přizvaných zahraničních vysílatelů. Do této sekce bylo přihlášeno celkem 24 českých a 8 zahraničních děl, ze kterých odborná porota vybrala 4 české – všech 8 zahraničních reportáží postupuje do finálového výběru automaticky.