Existuje soukromí na internetu? Poslouchejte debatu Big data – komfort versus soukromí

8. říjen 2020

Facebook, Google a další internetoví giganti nás možná znají víc než naši nejbližší. Vědí, za co utrácíme, jaké jsou naše politické preference i sexuální orientace. Data o svých obyvatelích používá řada vlád v boji proti covidu-19, zejména k monitorování nakažených a trasování jejich kontaktů.

Sdílení dat může pomáhat – záleží ale na tom, kdo je má v rukou. Takzvaná big data jsou podle týdeníku Economist dnešní nejcennější komoditou. Jejich prostřednictvím nám algoritmy nabízejí příspěvky, se kterými souhlasíme, a reklamy na výrobky, které potřebujeme, nebo se nám líbí.

Ptejte se

Je bezpečné, když vlády používají naše data v boji proti koronaviru? Co všechno o sobě my sami sdělujeme v digitálním světě? Jak se obchoduje s tzv. velkými daty? Přicházíme kvůli svému komfortu na internetu o soukromí? A můžeme se tomu bránit? Na všechny tyto otázky se pokusí odpovědět hosté veřejné debaty Českého rozhlasu Plus, která se uskuteční v rámci festivalu Prix Bohemia Radio.

Debatu vysíláme už 13. října v čase 18:30 až 20:00, ale kvůli koronavirovým opatřením bez veřejnosti. Aktuální informace najdete ve facebookové události. Své dotazy můžete psát na e-mail plus.debaty@rozhlas.cz. Moderuje Jan Bumba.

HOSTÉ DEBATY

Ivan Bartoš, poslanec, předseda České pirátské strany
František Vrabel, datový analytik, šéf společnosti Semantic Visions
Barbora Bühnová, proděkanka Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, Czechitas
Monika Mareková, Centrum Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice, advokátka
Tomáš Mikolov, odborník na umělou inteligenci CIIRC ČVUT (dřív Facebook)

autor: Tereza Žižková