Pětice odborníků, která rozhodne o vítězích. Představujeme porotu v kategorii Dokument

7. únor 2020

O tom, která rozhlasová díla si odnesou ocenění z festivalu Prix Bohemia Radio, rozhodnou hned čtyři mezinárodní poroty. Pořadí děl v kategorii Dokument bude v rukou pětice odborníků.

Mezi těmi, kteří zasednou v porotě kategorie Dokument, bude například autor zvukových instalací, performer a multimediální umělec Ladislav Železný. Ten v současné době působí v Českém rozhlase jako zvukový designer a kurátor projektu R{A}DIO{CUSTICA}. V roce 2011 se stal jedním z finalistů projektu Europe - a sound panorama v ZKM. V roce 2019 získal společně s Jiřím Adámkem prestižní ocenění Karl Sczuka Preise. Aktivitám spojeným s rozhlasem, vysíláním a éteru se věnuje od studií. Jako jedna z autorských osobností se podílel na vysílání radia Lemurie TAZ, které se pojí s počátky fungování experimentálního prostoru ROXY/NoD.

Stanislav Abrahám, Eva Blechová, Alan Hall, Daria Corrias, Marek Hovorka a Ivan Studený

Další místo v porotě zaujme farář malého venkovského společenství na jižní Hané a s jistou nadsázkou tří brněnských divadel, brněnského veřejného prostoru a jedné vyškovské benzinky Jan Hanák. Těžiště jeho tvorby spočívá v dokumentu. Aktuálně připravuje pro Českou televizi třináctidílný dokumentární projekt Zakázaný Bůh, seriál malých velkých příběhů z minulého totalitního období. V rozhlasové tvorbě prozatím nejvíc zaujal dokumentem Diptych, v němž doprovází mladého muže jeho umíráním a smrtí, za kterou získal první cenu na Prix Bohemia Radio 2016, a pak dokumenty Roztančená oficína a Poločas návratu.

O vítězích 36. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i multimediální kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Členem poroty pro dokument se stane také ředitel Centra dokumentárního filmu Šimon Bauer. Ředitel celoročního projektu zaměřeného na vzdělávání dokumentárním filmem i na studium dokumentárního filmu a jeho mediální podstatu aktivně působí v oblasti audiovizuální výchovy od roku 2013. V témže roce jako hlavní organizátor spolu s Masarykovou univerzitou v Brně, Univerzitou Palackého v Olomouci a Univerzitou Karlovou v Praze uspořádal tuzemský ročník největší evropské konference mediálních a filmových teoretiků NECS (European Network for Cinema and Media Studies). V roce 2013 koordinoval zavádění univerzitního provozu v brněnském kině Scala. Vedl několik výzkumných seminářů orientovaných na výzkum historie televize v České republice. Od roku 2011 intenzivně spolupracuje s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Ji.hlava.

První zahraniční osobností v porotě bude oceňovaná kreativní a výkonná producentka působící v oblasti dokumentárního filmu a zvuku Shanida Scotland. Působí na pozici Assistant Multimedia Editor v redakci deníku The Guardian a v rámci dokumentárního cyklu BBC STORYVILLE. Shanida založila a pro mediální společnost Falling Tree Productions a programy BBC Radio 3 a 4 dále produkuje AFTERWORDS – dokumentární podcast, který konfrontuje myšlenky velkých spisovatelů se současnými spisovateli, akademiky a aktivisty.

Poslechem soutěžních dokumentů provázel Ivan Studený

Čtveřici porotců doplní moderátorka a reportérka Grete Strom, která s audiem pracuje více než sedmnáct let. Postupem času se více a více oddávala storytellingu a dokumentaristice. Zajímá ji objevování životů a myslí takzvaných každodenních lidí. Je autorkou mini série a jednotlivých epizod Norského podcastu. V roce 2019 vytvořila svou doposud největší dokumentární řadu „Pán prstenů na tahu.“ Série zvítězila na soutěži Prix Europe v kategorii nejlepší dokumentární série.

autor: nwe
Spustit audio