Podcast jako konkurence ustálených žánrů? Aneb jak se přizpůsobujeme podcastové době

19. říjen 2023

Stále se zdokonalující formát má mezi posluchači obrovský dosah. Jak podcast pracuje s dokumentem? To bylo tématem debaty, která ve čtvrtek rezonovala atriem Českého rozhlasu Olomouc.

Moderace programu se ujal Jan Herget, vedoucí Tvůrčí skupiny Dokument a Publicistika. V samotném úvodu otevřel několik otázek. Například Kolik pozornosti bychom měli v době podcastů věnovat audio dokumentům? Je podcast něco, co tento žánr může podpořit?

Dramaturg Daniel Kupšovský připravil prezentaci o dokumentu. Základem tohoto žánru bývá především autenticita. Jeho cílem je totiž zobrazit reálné příběhy. Slouží jako odraz reality, který staví na subjektivním přístupu a stylu autora. Posluchač ideálně ví, kdo autor je a proč příběh vypráví.

Dan Kupšovský - dramaturg Tvůrčí skupiny Dokument a Publicistika

Mezi aktuální trendy, které v audio dokumentu můžeme pozorovat, patří například témata true crime, jelikož audio provedení umožňuje jednodušší práci se zpověďmi. Respondenti si totiž stále zachovají určitou anonymitu. Oblíbené jsou obzvlášť dokusérie, tedy dokument na pokračování, rozdělený na několik epizod.

Podstatným atributem audio dokumentu je zachycení atmosféry pomocí autentických zvuků, díky kterým máme při poslechu pocit, že my sami jsme součástí. Zároveň má úžasnou schopnost zaznamenat více dějových linek a pracovat s jejich gradací, což pro podcast není typické. Pokud ovšem bereme v potaz jeho původní formu prostřednictvím prostého monologu či dialogu.

A jakým způsobem zpočátku pracoval Český rozhlas s podcastem? Již hotový obsah se začal do nového formátu překlápět a přizpůsobovat. Časem se začaly vytvářet i záměrně podcastové obsahy. Velkou pozornost přitáhly hlavně ty non-fikční.

Zájem o téma dokument versus podcast měla řada lidí

Jako další promluvila Veronika Ruppert. Představila rovnou tři podcastové série s prvky dokumentu – Sádlo, Krása a Lásky čas. Právě ty jsou jedinečné zejména osobním vlivem autorek. Všechny se věnují tabuizovaným tématům, jako rasismus, bodyshaming či feminismus. A právě těmito tématy byly prvoautorky schopné zahýbat společností.

Podcast je podle Veroniky Ruppert inspirativním a silným nastupujícím distribučním kanálem, kterým se rozhlasová tvorba může dostávat k novým posluchačkám a posluchačům. Může skvěle fungovat nejen pro rozhovorové formáty, které často s malou úpravou stačí překlopit z vysílání (Rozhovor Lucie Výborné), ale i pro dokument a další žánry. Ale, pro ty má podcastové prostředí jistá specifika.

Julie Stejskalová - šéfredaktorka Zpravodajství a publicistiky Českého rozhlasu

Podcasty mimo jiné vyžadují velmi přesné cílení na specifická publika a promyšlené plány propagace, protože se nemohou opřít o sílu lineárního vysílání. Už při hledání témat je kladen veliký důraz na to, koho má dílo oslovit a jakým způsobem se k lidem informace dostanou. Nejen téma a forma, ale i obsazení, hudba, zvuk nebo vizuály hrají důležitou roli ve zviditelnění díla posluchačkám a posluchačům, kteří se čím dál častěji pohybují v prostředí sociálních sítí.

Rozhlasový dokument byl dříve určen jen pro lineární vysílání, kde se mohl spolehnout na publikum, přivedené celkovou komunikací a marketingem stanic, z nichž každá má svá vymezená publika.

Po přednáškách o obou fenoménech začala samotná debata. V řadách návštěvníků seděli nejen studenti a teoretici rozhlasu, ale i někteří autoři. V debatě byly rozebírány otázky zejména toho, jakým způsobem tyto formáty fungují vedle sebe. Mohl by snad dokument cílit na menší zájmové skupiny, aby si našel jednotnou poslechovou základnu? Je vůbec možné navést mladé lidi k poslechu lineárního vysílání? V dnešním uspěchaném světě je nutné reagovat a přizpůsobovat se aktuálním trendům a každodenním návykům posluchače. A proto jsou odpovědi na tyto otázky spíše sporné.

Dotazy měla také dokumentaristka, pedagožka a prorektorka Univerzity Palackého Andrea Hanáčková

Hlavní otázkou ale bylo, co dokument a podcast vlastně spojuje? Došlo se k závěru, že je to právě intimita a opravdovost. Tvorba obou pořadů taktéž podstupuje určitou editací a organizací struktury. A úplně nejpodstatnější propojení je práce se silným tématem.

Příchod podcastu změnil nejen způsob poslechu, ale i samotné tvorby. Každopádně nabízí nekonečné možnosti, jak se s novým formátem dá pracovat. A i dokumentu přináší nový potenciál. Podcast je zbrusu novou cestou pro zobrazení dokumentárního obsahu, a tím se oba formáty navzájem podporují.

Autorka článku je členkou studentské redakce Prix Bohemia Radio.

autor: Lucie Riegerová
Spustit audio