Putování za švestkovou vůní: křehce dojemný příběh plný existenciálních přesahů

30. srpen 2020

Byla jednou jedna pohádková knížka. Na první pohled dosti obyčejná a ohmataná, ale uvnitř… Uvnitř skrývala dvanáct pohádek a dvanáct obrázků.

Na tom posledním obrázku byl trpaslík jménem Pitrýsek a s ním bílá, slušně vykrmená husa. Ani jeden z nich nevěděl, proč jsou spolu na tom obrázku, protože neznali pohádku, která byla o nich. Byli tam prostě oba vymalováni, takže spolu museli vycházet. A v tom se podobali mnohým lidem, které život svedl dohromady, a tak spolu žili. Jenže Pitrýsek začal přemýšlet a uvažovat a pátrat a přemítat o tom, že tenhle život je mu málo a že možná existuje i něco více. Rozhodl se tedy vydat se do světa a najít svou spřízněnou duši.

Známou knihu plnou poezie, vtipu a dobrodružství s názvem Putování za švestkovou vůní napsal v roce 1959 český spisovatel, reportér a autor rozhlasových her Ludvík Aškenazy. O šest let později ji upravil pro rozhlasového Hajaju, jehož v té době nezapomenutelným způsobem ztvárnil Karel Höger. Rozhlasová adaptace Adama Svozila a Kristýny Jankovcové však osvobozuje od jednohlasého vypravěčského formátu a posouvá dílo k plnohodnotné dramatizaci.

Aškenazyho líčení pohádkového světa má koneckonců nejen silnou vizuální kvalitu, takže v rozhlasové podobě nabízí velký prostor pro posluchačovu imaginaci, nýbrž i kvalitu přímo akustickou. Promlouvají zde bytosti i neživé předměty (pytel, jehla, střevíc…), které by obyčejně nemluvily. Tvůrci se vzhledem k rozsahu původního díla rozhodli zpracovat především první třetinu pohádky, jež originálně a barvitě zachycuje poezii života ve velkoměstě. Celé Pitrýskovo (Miloslav König) putování a hledání smyslu a místa v poněkud nesrozumitelném a záhadném světě sledují a trefně komentují vypravěčky (Eva Hacurová, Nataša Mikulová a Dita Kaplanová). Hlavní hrdina se stejně jako v knize setkává s taxíkářem panem Srdcem (Jan Hájek), užívá si hereckou kariéru v divadle pro děti a nakonec konečně navštěvuje tajemného Velkého Gnóma (Jiří Vyorálek).

Poslechněte si debatu s tvůrci a členy odborné poroty!

Kdy: středa 14. října 2020 | 17:00 – 18:00
Jak: online stream na webu Prix Bohemia Radio

Šetříme lesy, šetřete taky! Na scénář dramatu se podívejte ve svém mobilu nebo na počítači.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Drama
Název: Putování za švestkovou vůní
Autor: Ludvík Aškenazy
Režie: Adam Svozil a Kristýna Jankovcová
Dramaturgie: Lenka Veverková
Hudební design: Stanislav Abrhám
Zvukový mistr: Radim Dlesk
Produkce: Dana Reichová
Obsazení:  Eva Hacurová, Nataša Mikulová, Dita Kaplanová (vypravěčky), Miloslav König (Pitrýsek), Jan Hájek (pan Srdce), Klára Sedláčková-Oltová (Husa), Jiří Vyorálek (Velký Gnóm), Leoš Noha (mlékař Havlíček, vrátný), Jan Vondráček (liftboy), Magdalena Sidonová (jehla, babička, hlasatelka), Miroslav Hanuš (ředitel), Lukáš Černoch a Petr Buchta (opilci), Matěj Vejdělek (trpaslík), Natália Drabiščáková (maminka), Kateřina Dvořáková (Sněhurka), Adam Svozil (karafiát), Dan Kranich (střevíc), Matyáš Řezníček (pytel), Kamila Trnková (švestková vůně), Diana Toníková (žena), Nina Rudišová, Mira Štěpánová, Barbora Sadílková, Alois Grec, Jan Vokrouhlecký, David Bergman
Délka (v minutách): 54:41
Jazyk: český
Vysíláno: Český rozhlas Dvojka

Spustit audio