Salad bowl of Prague: příběhy cizinců, kteří dělají Prahu pestřejší

10. březen 2020

Provozují vynikající restaurace, šijí výjimečné šaty nebo vyrábí lahodnou zmrzlinu. Jaké to je odejít do cizí země a uspět v ní? Potýkají se s jazykovou bariérou, xenofobií a steskem po domově?

A co vlastně člověka dovede k tomu svůj domov opustit? Poslechněte si příběh Indonésanky Juanity, Tibeťana Sonama, Vietnamky Mimi, a balkánské rodinné trojice Biljany, Zlatka a Bojana.

Juanita
Juanita se v Česku narodila, její rodiče se nemohli vrátit do rodné Indonésie, protože jim hrozila poprava. Sama tam ale strávila několik let svého života. Nyní v Praze provozuje vyhlášené bistro a „společenský salón“ Javánka s unikátní nabídkou nejen indonéské kuchyně.

Sonam
Sonam prožil dětství a dospívání v buddhistickém klášteře, který proti vůli rodiny i duchovních opustil a usadil se v Česku, kde vaří tibetské jídlo v Café Tibet a je aktivistou v otázce práv rodného Tibetu.

MiMi
MiMi do Prahy přišla jako dospívající za svou mámou. Ve Vietnamu ji vychovával táta a babička, která ji naučila šít a popasovat se se životem. Protože jí u nás bylo oblečení velké, začala si šít vlastní. Spolužačkám se její věci líbily a tak šila i pro ně. Dnes provozuje vyhlášený módní butik v centru města.

Zlatko, Biljana a Bojan
Manželé Zlatko a Biljana a Biljanin bratr Bojan hledali jako mladí dobrodružství a přišli na doporučení kamaráda, kterého Praha okouzlila. Vyrábějí a prodávají jednu z nejlepších zmrzlin pod značkou Angelato na několika místech hlavního města a to třeba i ze zeleniny.

Poslechněte si debatu s tvůrci a členy odborné poroty!

Kdy: středa 14. října 2020 | 15:00 – 16:00
Jak: online stream na webu Prix Bohemia Radio

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Multimédia
Název: Salad bowl of Prague: Voices
Autoři: Petr Bouška a Integrační centrum Praha
Jazyk prezentace: anglický
Více informací o projektu naleznete zde.

Spustit audio