Co se stane, když dostane umělá inteligence kreativní kontrolu?

25. září 2023

Téma, které vzbuzuje velký zájem a zároveň i obavy. Umělá inteligence. Blíží se doba, kdy moderátoři předají mikrofony robotům a vysílání se dostane do rukou AI? Světem audia hýbou termíny jako syntetický hlas, automatizované zpravodajské relace a dokonce i rozhlasové stanice generované AI. V Českém rozhlase už několik let umělá inteligence píše krátké povídky, které si můžete přijít poslechnout v rámci festivalu Prix Bohemia Radio do Kavárny POTMĚ.  

Na projekt Digitální spisovatel jsem se ptala šéfproducentky Anny Vošalíkové, která jej zastřešuje. 

Projekt Digitální spisovatel má své kořeny v roce 2020. Tehdy vznikla unikátní série povídek napsaných umělou inteligencí. Koho tehdy napadlo vytvořit literární dílo s pomocí AI?

Přiznám se, že si přesně nepamatuji, kdo s tím přišel. Inspirovali jsme se projektem Digitální filosof Dity Malečkové a Honzy Tyla. V rámci audioplatformy mujRozhlas(link is external), pro kterou projekt vznikl, používáme umělou inteligenci a strojové učení ve spoustě technických řešení. Líbil se nám ale nápad kreativního využití jazykových modelů a chtěli jsme zkusit něco podobného a dát tak AI naprostou kreativní svobodu. Bylo logické vyzkoušet to na literárně dramatických rozhlasových dílech a tak vznikl náš Digitální spisovatel.

Rok nato vyšla druhá řada Digitálního spisovatele. Tehdy se do procesu tvorby kromě umělé inteligence zapojili i čeští autoři. Které povídky měly u posluchačů větší úspěch?

Nejvíc se líbila povídka Ondřeje Neffa Noc v hotelu Chaos(link is external), ale pozadu nezůstalo ani Dostatečné množství porna Františka Kotlety(link is external) a Poslední Revolver: Příběh posledního Revolvera Pavla Bareše(link is external). Posluchači měli ale velký zájem i o rozhovory s autory, kteří popisovali svou zkušenost s prací s naším Digitálním spisovatelem.

Co nového nás čeká ve třetím díle DS? Může se vůbec takový projekt ještě někam posunout? Nebo už narazil na své hranice?

Digitálního spisovatele můžeme určitě ještě rozvíjet. V třetím díle se podíváme nejen na příběhy v podobě povídek, jako tomu bylo u minulých řad, ale prozkoumáme i možnosti algoritmu ve vztahu k rozhlasové práci.  Třetí řada nabízí dvě fiktivní rozhlasové reportáže v podání Jana Pokorného, fiktivní true crime podcast a připravujeme i fiktivní sportovní reportáž Petra Kadeřábka a Lukáše Michalíka. Nově máme i obrázky generované systémem Midjourney.

Jak vzniká digitální spisovatel? Můžeš popsat proces tvorby?

Proces tvorby se lišil u všech sérií. U třetí série jsem GPT4 zadala úkol, systém ho splnil a pak bylo potřeba zrevidovat text a popřípadě zrevidovat úkol. Třeba u povídky Ztracený portrét jsem zadala úkol „napiš hororový příběh se zvratem na konci“. Napsal jich několik a já vybrala ten, který mi přišel nejzajímavější. Pak jsme povídku obsadili, nahráli a opatřili sounddesignem. Tento proces byl podobný u všech epizod Digitálního spisovatele 3. Rozdíl byl vždy v prvotním zadaném úkolu. 

Kde všude si můžeme povídky psané AI poslechnout?

V současnosti si takové povídky můžete poslechnout jen v aplikaci a na mujRozhlas.cz.(link is external)

Dojde k reálné inkluzi robotů do prostředí audio produkce, nebo jsou lidské emoce nenahraditelné? Je na místě nadšení z pokroku, nebo skepse?

Na místě je nadšení z pokroku a zdravá skepse. Myslím, že v současné době jsou, zvlášť v naší práci, lidské emoce nenahraditelné. Nástroje spojené se strojovým učením nebo AI nám mohou usnadnit automatizovatelné procesy, pomoci s kreativním blokem nebo být zkrátka zábavné. Vždy je ale třeba myslet na to, jaký systém používáme, kdo je jeho autorem a s jakými motivacemi byl nástroj vyvinut. 

Přijde doba, kdy si budeme moci zapnout program ChatGPT a nechat si robotem napsat kvalitní povídku na míru a podle aktuální nálady?

Ta doba už je tady. Můžete si nechat vygenerovat jakoukkoli povídku s jakoukoli zápletkou během několika vteřin. Jestli je kvalitní a jestli si něco takového přečtete raději než dílo lidského autora je pak už jen zcela na vás.

GPT4 napsal pro třetí sérii Digitálního spisovatele fiktivní reportáž o šokující události na Karlově mostě. Napsal ji na základě dotazu "napiš reportážní zprávu o únosu mimozemšťany v Praze". UFO uneslo umělce z Karlova mostu přímo před zraky turistů. Zmátl mimozemšťany kostým astronauta? Reportáž si můžete poslechnout TADY.

Povídka, kterou o sobě napsal Digitální spisovatel:


V dnešní digitální době,
kdy slova putují vlnami internetu,
píše digitální spisovatel bez pera a papíru, a záznamy svých myšlenek ukládá na disky.

Je to digitální spisovatel
který umírá za klávesnicí
a slova mu vycházejí ze srdce,
ať už jsou to básně nebo romány.

A tak digitální spisovatel bojuje sám,
s neviditelnými démony své mysli,
a přestože svůj sen o úspěchu neztrácí,
tak občas se i jemu zdá, že je to jen blud.

Spustit audio