Do festivalové poroty v kategorii Podcast usednou odborníci z multimediální i umělecké sféry

12. říjen 2023

Druhým rokem se k tradičním kategoriím festivalu Prix Bohemia Radio přidává soutěžní kategorie Podcast. Ta reaguje na výrazný zájem o poslech i produkci podcastů, jenž v posledních letech zaznamenáváme v českém prostředí. Festival tak nadále reflektuje současný trend multimedializace obsahu.

Adam Javůrek

Mezi porotce kategorie Podcast zasedne analytik Českého rozhlasu, Adam Javůrek. Věnuje se analýze poslechovosti podcastů a ondemand pořadů. Sleduje zahraniční trendy v oblasti nových médií včetně podcastů a jejich distribuce. První podcast chystal již v roce 2006, ale naplno jim propadl, když před pěti lety slyšel epizodu „Our Computers, Ourselves“ z podcastu Invisibilia. V posledních letech byl například u počátků podcastů Vinohradská 12 či Čekání na prezidenta. Před Českým rozhlasem pracoval mimo jiné v týdeníku Respekt nebo v Hospodářských novinách. Těší se, až někdy vznikne podcast o skocích na lyžích.

Jana Maťková

Další místo v porotě zaujme Jana Maťková. Narodila se na Slovensku v Žilině, vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Komenského v Bratislavě. Během studia začala pracovat v deníku SME jako videoreportérka. V roce 2014 odešla do RTVS Slovenského rozhlasu, kde působila v Rádiu Slovensko jako redaktorka zpravodajství v pořadu Radiožurnál a jako moderátorka pořadu K věci. Po čtyřech letech začala působit na portálu Podnikajte.sk, kde byla šéfredaktorkou. Od ledna 2020 opět působí v deníku SME jako vedoucí podcastové a video sekce. Moderuje i denní podcast Dobré ráno, za který letos získala spolu s týmem ocenění Podcast roku. Za jejího působení získaly Novinářskou cenu v kategorii Podcast dvě podcastové minisérie deníku SME – Odsúdení na neúspech o romské komunitě na Slovensku a My sa vám ozveme o znevýhodněných na trhu práce.

Filip Rožánek

Novinář se zaměřením na média a nové technologie, Filip Rožánek, se dlouhodobě věnuje problematice televizního a rozhlasového vysílání. V současné době je editorem oborového webu Digizone.cz, kde sleduje aktuální dění v audiovizuálním průmyslu, v oblasti streamovacích platforem a v elektronických médiích. Předtím pracoval jako šéfredaktor odborného týdeníku Marketing & Media, jako editor internetové verze Hospodářských novin nebo na různých pozicích v Českém rozhlase. Ve veřejnoprávním médiu se podílel na založení a rozvoji sociálních sítí, reformě dětského vysílání nebo četných internetových projektech. Za projekt „Srpen 1968 – přímý přenos z minulosti“, který na sociálních sítích zprostředkovával události spojené s okupací Československa, obdržel Novinářskou cenu.

Jakub Skalický

Výsledky soutěže bude mít v rukou také Jakub Skalický. Televizní scenárista, režisér, studoval humanitní vědy, II. lékařskou fakultu i pražskou FAMU. Paralelně se školami se věnoval své budoucí profesi, kterou poznal skrze celou řadu asistentských pozic. Od poloviny devadesátých let se – už z pozice autora a režiséra – věnuje vlastním audiovizuálním projektům. Puls, Kult-off, Horečka páteční noci, Paskvil. Vždy jde o vícedílné cykly pokrývající zejména progresivní kulturu a umění.

O vítězích 39. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne 21 členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i podcast kategorii zasedne v porotě několik profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Od přelomu tisíciletí se podílel na socio-kulturních pořadech Kosmopolis či Folklorika. Je autorem i několika vzdělávacích cyklů – pro Českou televizi, Člověka v tísni či sdružení Antikomplex. Během let nasbíral zkušenosti i s výrobou rozhlasových pořadů – pro ČRo 3 Vltava. Poslední léta se věnuje spíše společensko-kulturním dokumentům většího rozsahu. Concerto Bohemia, UMPRUM 150 či série PopStory, Na programu televize. Je také autorem erbovního pořadu kanálu ČT Art – ArtZóna, který už šestým rokem, týden co týden, běží v hlavním vysílacím čase této stanice. Aktuálně s Alešem Najbrtem dokončuje koprodukční cyklus Identita – o českém grafickém designu.  

Roman Štětina

Pátým porotcem v kategorii podcast bude Roman Štětina, absolvent pražské Akademie výtvarných umění v roce 2015, poté, co strávil dva roky na Städelschule ve Frankfurtu nad Mohanem v ateliéru Judithy Hopf a Douglase Gordona. V roce 2014 obdržel Cenu Jindřicha Chalupeckého pro výtvarné umělce do 35 let. Od roku 2016 působí jako odborný asistent v ateliéru Dušana Zahoranského a Pavly Scerankové na AVU v Praze, kde zároveň dokončuje své PhD. studium.

Ve své volné práci zkoumá způsoby produkce obsahu v médiích, jako jsou film, televize nebo rozhlas. Jeho videa, instalace a objekty staví do popředí rekvizity, zvuková a filmová studia, či technologie, které se jinak skrývají za zvuky a obrazy přijímanými publikem.

Vytvořil řadu pořadů pro Český rozhlas a autorsky se podílí na vzniku podcastů Umění pro město (GHMP), Kolíbka, Radio Frakce a dalších.   

Lenka Veverková

Šestici porotců uzavírá Lenka Veverková, která pracuje jako slovesná dramaturgyně v Českém rozhlase. Podílí se na přípravě rozhlasových her a četeb na pokračování pro dospělé i děti. Dramaturgicky stojí za vítěznými tituly různých ročníků Prix Bohemia v kategorii Drama (Hoří, Širší než nebe, Krásný mladý obludy, Třináct...).

Vystudovala magisterský program katedry teorie a kritiky na DAMU, studium zakončila diplomovou prací na téma Rozhlasové dramatizace – mezi diegezí a mimezí. Na katedře divadelních a filmových studií Univerzity Palackého v Olomouci vede seminář Rozhlasová dramaturgie. Je autorkou rozhlasových dramatizací knih Spalovač mrtvol, Už zase skáču přes kaluže, Hlavní přelíčení a Pan Theodor Mundstock. Zajímají ji různé formy vyprávění příběhů, divadlo a knihy.

Spustit audio